6 tipů jak na život mezi online a offline světem

Co si budeme namlouvat, nejen naši puberťáci tráví v online světě až příliš času, i my dospělí to moc neumíme ovlivnit. Myslet si, že v dnešním světě dokážeme obrazovky absolutně eliminovat, je naivní. Měli bychom se ale snažit o rovnováhu a všechny online aktivity vyrovnávat těmi společenskými.

Podle neurologa Martina Stránského mají obrazovky v dnešním světě obrovský význam, nehodnotí je však pozitivně. Vědci jsou už například přesvědčeni, že pokud si chceme něco efektivně zapamatovat, je nutné vytisknout si to na papír. Když máme informace jasně ohraničené a držíme je v ruce, mnohem lépe si je zapamatujeme. Čtení z telefonu nebo tabletu tak nikdy nebude stejně účinné.

Jak zařadit technologie a obrazovky do života tak, abychom neztráceli sami sebe?

Zkuste následující rady:

1. Rozvíjejte svou kreativitu

Získáním nového zážitku, naučením se něčeho nového nebo otevřením naší mysli všem fantastickým představám získáváme nový úhel pohledu, náš mozek začíná pracovat jinak. Rozvíjíme kritické myšlení, propojujeme současné poznatky, učíme se na ně dívat jinak, jsme schopni udělat tzv. úkrok stranou. Skvělým způsobem, jak tento um získat, je začít se věnovat jakékoliv tvůrčí aktivitě.

2. Kreslení jako balzám na nervy

Ne nadarmo se dospělí vracejí ke kreslení antistresovými omalovánkami nebo mandalami. Kromě výše uvedeného rozvoje kreativity kreslení uklidňuje, učí nás lepšímu soustředění, a dokonce zlepšuje činnost srdce. Totéž platí u vašich ratolestí. I když už dokážete poznat, že druhý Picasso z vašeho dítka asi nebude, má smysl pokračovat. Dítě zvětšuje kapacitu svého mozku, trénuje jemnou motoriku a učí se trpělivosti.

3. Proměňte výzvu v příležitost

Pokud ezo mandaly nejsou zrovna váš šálek kávy, co tak zkusit si navrhnout předekorování obýváku nebo přestavení nábytku v ložnici? V současnosti frčí také DIY relaxační koutky na balkóně nebo i zahradě. Dobrým nástrojem je v tomto případě tablet, který disponuje i perem (například Galaxy Tab S6) – na Pinterestu si najdete inspiraci a díky peru se můžete pustit do návrhu. Vyrovnávací offline aktivitou je pak samotná přestavba, díky které neposílíte jen svůj mozek, ale i svaly. Tablet se hodí i na výše zmíněné kreslení nebo omalovávání. Malířské plátno tak budete mít po ruce kdykoliv vás chytne múza.

4. Kdo si hraje, nezlobí

Sportovní utkání i bojové strategie se v posledních desetiletích přesunuly z hřiště do obýváku. V posledních letech pak z obýváků prakticky do ruky. Mobilní hraní je na neuvěřitelném vzestupu. Telefony jsou stále výkonnější, mají větší displeje, lepší grafické čipy a jemnější rozlišení. Telefon dnes vlastně může být takovou přenosnou herní konzolí. Hry si ve velkém displeji libují, mají lepší ovládání, a tím posouvají herní zážitek na novou úroveň.  Při výběru telefonu pro vášnivého hráče dávejte pozor na výdrž baterie a paměť. Vhodným zařízením pro takového člověka může být telefon Galaxy A71 díky funkci Game Booster – ta zajišťuje plynulý a realistický pohyb. Pro ty opravdové fajnšmejkry pak minulý rok přinesl revoluci – skládací telefon Galaxy Fold. Větší, rozkládací displej posouvá herní zážitky na vyšší úroveň a výkonná baterie vydrží na celodenní hraní Fortnite.

5. Vytáhněte staré deskovky

Některé výzkumy ukazují, že hraní mobilních či počítačových her dokáže výrazně vylepšit vizuálně prostorovou orientaci a kritické myšlení a řešení problémů (pamatujete na „přijímací pohovor“ Willa Smithe alias agenta J v Mužích v černém?). Opět ale platí zlaté pravidlo – všeho s mírou. Ať už máte nebo nemáte děti, klasické deskové hry nebo týmové sporty kompenzují čas strávený hraním na obrazovce. Schválně, kdy jste si naposledy zahráli Člověče, nezlob se? Uvidíte, že znovu objevíte kouzlo společenských her.

Samsung logo6. TV & Art

Sledování televize, ať už klasického proudového vysílání nebo stále oblíbenějších předplacených online televizí, je snad ta nejpopulárnější aktivita. Znáte něco lepšího než si po náročném pracovním dni lehnout na gauč a sledovat oblíbený seriál nebo nový film, na který jste chtěli do kina, ale nestihli jste to? Zkuste si někdy díky televizi vychutnat i to pravé umění. Pusťte si divadelní představení, balet nebo třeba navštivte galerii. S televizi The Frame si můžete vychutnat více 1200 uměleckých děl.

 

Související příspěvky

Leave a Comment