Jste workoholik? Ohrožujete tím svoji imunitu

stress

Workoholismus je závislost, která postihuje podle statistik hlavně muže s vyšším vzděláním. Chronický stres, málo spánku i pohybu, nepravidelná strava, tím vším ovliňujete celý svůj imunitní systém.

Chronický stres tím vlastně neustále produkuje stresový hormon kortizol, který zvyšuje hladinu cukru v krvi, krevní tlak a oslabuje imunitní systém. Tím je trvale zvýšená hladina cukru v krvi, takže vzrůstá riziko cukrovky, stejně jako stálle zvýšený tlak. Kortizol působí také překyselení žaludku a může dojít ke vzniku žaludečních vředů.

Na imunitní systém dále zásadně působí nedostatek spánku. Během spánku vaše tělo šetří energii a také mimo jiné snižuje hladinu kortizolu. Díky spánkovému deficitu si tak oslabujete celkovou imunitu, můžete si způsobit autoimunitní onemocnění, budete více náchylní k virovým i bakteriálním infekcím a k potížím trávícího traktu.

Jak z toho ven?

  • Naučte se vypnout – Pokuste si dát čas před spaním, kdy už nebudete pracovat, myslet na práci, nekontrolovat maily. Víkendy nebo vaše volné dny, by měly být o nabírání energie, relaxaci, ne o dohánění restů.
  • Jezte pravidelně – třeba malé svačinky
  • V určitý čas, pravidelně vypínejte telefon – nic není tak důležité, aby to bylo nutné vyřizovat v noci
  • Sportujte nebo choďte na procházky
  • Věnujte se rodině, koníčkům, na které jste již třeba zapomněli

 

Jana Efmertová

Související příspěvky

Leave a Comment