Proč je důležité pečovat o krční páteř?

krční páteř masáž

Šíje je velmi citlivá oblast těla plná důležitých akupresurních bodů a senzorů vnímání prostoru. Možná jste někdy zažili, že vás „pálí v zátylku“ a pak zjistíte, že se na vás kdosi dívá například v dopravním prostředku nebo ve frontě v obchodě. Tato oblast skrývá životně důležité struktury jak pro naši fyzickou stránku, tak pro naši ochranu a upozornění na nebezpečí.

Spolu s krční páteří tvoří přechod k mozku a k míšním nervům a periferii. Krční obratle jsou, v poměru k ostatním obratlům v těle, malé a jemné. Je proto třeba vyvarovat se zbytečného mechanického i psychického zatížení, které může mít negativní vliv.

Podobně všechny struktury v této oblasti jsou jemné a nachází se na malém prostoru v hojném počtu. Mají hlavní význam pro naše tělo a správnou fyziologii. Vedou zde k mozku všechny nervové svazky a důležité cévy. I nepatrné lupnutí nebo cuknutí může způsobit posunutí či poškození. Vazy, vazivové tkáně a meziobratlové ploténky udržují obratle na svých místech. Drobné posunutí má vliv na celou šíji a při dlouhodobém přehlížení může přejít v chronický problém. Jedná se o posunutí meziobratlových plotének. Ty se dostanou do kontaktu s míšními nervy, které tudy procházejí, a to vyvolá zánětlivé podráždění na nervech – bolest, pálení, závratě, chronická rýma, tinitus (zvonění či hučení v uších).

Šíje je velmi mechanicky zatížená a je proto potřeba věnovat ji zvýšenou péči a pozornost. Vždyť tak úzkým místem prochází mnoho životně důležitých drah, nervů a cév zásadních pro celé tělo (krční tepny). Dále senzory propojené s mozkovými a dalšími nervy, zprostředkující motorické, vizuální a akustické informace (jak vidíme, slyšíme, jak udržujeme rovnováhu). V neposlední řadě šíje úzce souvisí s naší psychikou, duševním rozpoložením a mentálním zdravím. Je proto důležité o ni pravidelně pečovat.

Pravidelná masáž a domácí péče kvalitními přípravky s esenciálními oleji jsou výbornou prevencí následných potíží. Dále ochrana této oblasti před přílišným zatížením. Například při změně teplot či delším pobytu v klimatizovaném prostoru. Zde je možné oblast zakrýt například šátkem. Ale upřímně, kolik lidí si to může a chce dovolit? Jednoduší variantou je použití přípravků, které se nanášejí na tuto oblast. Ideálním řešením je však určitá forma terapie, kde se pracuje i s krční páteří. Řeč je v tomto případě o masáži. Není ani třeba chodit na dlouhé masáže, i když ty působí nejlépe. Můžete využít i masáž hlavy a šíje v sedě, které trvá kolem 30 – 45 minut a úžasně uvolňuje stres i napětí. Nebo si domů pořídit šikovnou závěsnou síť (hamaka) na krční páteř, která vám pomůže pravidelně se uvolňovat (viz článek „Hamaka pro krční páteř“). Možností je mnoho. Další z nich představíme v následujícím článku.

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment