Kuře na pomerančích a citronech chutná báječně se směsí drobných salátů nebo s kuskusem. Můžete do něj přidat i rozinky.
Suroviny:
- 2 bio citrony
- 2 bio pomeranče
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1⁄2 lžičky mleté́ papriky
- 1⁄2 lžičky chilli vloček
- 8 kuřecích paliček
- 4–8 kuřecích křidýlek
- 1 cibule
- 2 snítky tymiánu + 1 snítka k podávání
- 2 snítky rozmarýnu + 1 snítka k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Do větší mísy vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijeme olej, oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme papriku a chilli. Osolíme, opepříme a promícháme dohladka. Do marinády vložíme kuřecí́ paličky a křidýlka a promícháme. Maso můžeme nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut. Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Kuře rozložíme do pekáče kůží navrch a přelijeme ho zbylou marinádou. Mezi maso naskládáme plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. Bylinky nasypeme na kuře, osolíme ho, opepříme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjmeme citrusy a maso dopečeme dozlatova, zhruba 30 minut.
Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.