Na Nový rok se čočka skoro povinně připravuje ve formě polévky nebo na kyselo jako hlavní chod – to proto, aby se nás držely peníze, které čočka svým tvarem připomíná. Máme pro vás recept na lahodný, lehký salát, který si můžete s chutí a úlevou dát kdykoliv po vánočním přejídání.
Co budete potřebovat:
- 200 g zelené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velkou červenou cibuli
- 1 větší mrkev
- sůl a pepř podle chuti
- 180 g balkánského sýra
- 150 g černých oliv
- petržel
Na dresing:
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíci balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
A jak na to?
Čočku propláchněte v teplé vodě a poté jí dejte vařit do osolené vody, dokud nebude měkká. Mezi tím si na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbylou vodu a čočku smíchejte s mrkví a cibulí. Přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a celé černé olivy. V menší míse si připravte dresing. Smíchejte šťávu z citronu, balzamikový ocet a olivový olej. Poté salát zalijte dresinkem a vše důkladně promíchejte.