Recept na citrusové kuře

Foto Johana Pošová

Kuře na pomerančích a citronech chutná báječně se směsí drobných salátů nebo s kuskusem. Můžete do něj přidat i rozinky.

Suroviny:

  • 2 bio citrony
  • 2 bio pomeranče
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1⁄2 lžičky mleté́ papriky
  • 1⁄2 lžičky chilli vloček
  • 8 kuřecích paliček
  • 4–8 kuřecích křidýlek
  • 1 cibule
  • 2 snítky tymiánu + 1 snítka k podávání
  • 2 snítky rozmarýnu + 1 snítka k podávání
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Do větší mísy vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijeme olej, oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme papriku a chilli. Osolíme, opepříme a promícháme dohladka. Do marinády vložíme kuřecí́ paličky a křidýlka a promícháme. Maso můžeme nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut. Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Kuře rozložíme do pekáče kůží navrch a přelijeme ho zbylou marinádou. Mezi maso naskládáme plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. Bylinky nasypeme na kuře, osolíme ho, opepříme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjmeme citrusy a maso dopečeme dozlatova, zhruba 30 minut.

Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.

Související příspěvky

Leave a Comment