Skřivan nebo sova?

sova KANKRY nature

Jste skřivan nebo sova? Nebojte se nic, nepůjde o ornitologický článek. Tyto lidové názvy jen indikují, kdo rád vstává brzy a je aktivní již od časného rána a komu vyhovuje pozdější hodina na vstávání, ale zase je velmi produktivní v nočních hodinách. Já jsem spíš sova, která je několikrát týdně nucena být skřivanem a řeknu vám, není to nic moc. Mám totiž ráda dlouhá rána, kdy mám klid na pořádnou snídani, přečtu si, co nového se děje u nás i ve světě a příjemně se naladím na celý den. Ideálně se mi pracuje od desáté hodiny dále a pak večer. Když jsem nucena věnovat se pracovním aktivitám, které vyžadují větší míru soustředění, dříve, jsem velmi nevrlá a opravdu se mi do toho nechce.

Na druhé straně jsou lidé, kteří vstávají dobrovolně i v pět hodin ráno (to já ještě nevím, jak se jmenuji) a už po šesté jsou v práci a nadšeně se jí věnují. Oproti mně v deset večer už poctivě spí. Čím to, že někdo je aktivní nejvíce ráno a jiný zase večer?

Vědci zjistili, že za to může Cirkadiánní rytmus, velmi zjednodušeně řečeno biologický rytmus našeho těla. V principu naše biologické nastavení ovlivňuje, jak se u nás střídají vlny aktivity a bdělosti s útlumem až únavou. Mimo jiné i proto je velmi zdravé během dne si dát malého „šlofíčka“ viz článek „Krátký spánek během dne zvýší váš výkon“. Obecně všichni reagujeme na světlo a tmu. Je-li světlo, máme tendenci být aktivní a je-li tma, jsme méně aktivní a chce se nám spát. Podobně funguje i naše individuální nastavení, tedy kdy máme chuť být aktivní během dne a a kdy je lépe udělat si pauzu. Zažili jste někdy podobný stav, kdy se vám do práce opravdu nechtělo a vše šlo velmi pomalu? Dokonce ani nálada za mnoho nestála, že? To je dokonalý příklad nerespektování individuálního rytmu našeho těla. Oproti tomu v jinou dobu vám šla práce sama a snadno jste zvládli něco navíc? To se potkal váš osobní rytmus s pracovními požadavky a vy jste měli dobrý pocit.

Pokud nemůžeme vyhovět našemu nastavení, vše se zpomalí a náš výkon je nízký Takové nastavení úzce souvisí i s naší náladou, trávicí soustavou, s našimi hormony a s mnoha dalšími procesy v těle. Pokud nerespektujeme naše vnitřní nastavení, z dlouhodobého hlediska nám to neprospívá a může to mít negativní vliv na naše celkové zdraví a rozpoložení.

Dnešní doba nás nutí do velmi podobných pracovních rytmů jako je osmihodinová pracovní doba nebo začátek školy v osm hodin. Z mého úhlu pohledu je pracovní doba „od-do“ velmi problematická. Ukažte mi někoho, kdo vydrží pracovat osm hodin v kuse jen s obědovou pauzou. Představitelé některých států si toho také všimli a zavedli, alespoň někde šestihodinovou pracovní dobu. Dokonce existují i společnosti, kde je možné po vykonání práce se odebrat domů nehledě na to, kolik je hodin. Tomu říkám respekt a dle výzkumů to má jen pozitivní vliv na výsledky daných firem.

Mnoho z nás však trpí tím, že kvůli práci a povinnostem nerespektujeme nastavení našeho těla a dostáváme se tak do spánkových a energetických deficitů. Je od nás milé, že necháme vydělat společnostem s kávou a různými stimulanty, ale pokud kvůli nedostatku energie do sebe lijeme už čtvrtou kávu ve dvě odpoledne a na obědě jsme vůbec nebyli a večer sníme na co přijdeme nehledě na množství a obsah, je nejvyšší čas říci „STOP“ v zájmu vlastního zdraví. Osobně nevím, kdo nám vtiskl vzorec, že se během života k sobě musíme chovat podobným způsobem. Ať už jsme skřivan nebo sova, je dobré vědět, jak se nám nejlépe funguje, co od života chceme a jaký život vůbec chceme. Jedině pak k nám může přijít taková změna, která bude v náš prospěch a zajistí nám vše potřebné. My sami musíme udělat ten první krok, abychom byli v životě spokojení. Jak? Pro začátek zkusme vnímat potřeby vlastního těla a vyhovět jim. Pak na nás bude jakýkoli ekonomický zájem kterékoli společnosti na světě krátký 😊.

Autorka: Kateřina Volková

Související příspěvky

One Thought to “Skřivan nebo sova?”

Leave a Comment