Krátký spánek během dne zvýší váš výkon

spánek během dne

Jen tak si třeba po obědě „dáchnout“, dopřát si chvilku a prospat se. Máte tu možnost? Nebo po dokončení náročného úkolu, kdy jste se vydali z veškerých rezerv. Jak by se vám líbilo na chvíli se natáhnout a dát si „šlofíčka“? Koho z nás to někdy nenapadlo? A kdo z nás si to může dovolit během pracovní doby? Budete se asi divit, ale v zahraničí to tak neobvyklé není. Ba právě naopak, často je to dokonce doporučováno. Podle studií a výzkumů neurologických klinik a vedoucích lékařů, krátký spánek během dne zvýší naši vitalitu a výkon až o 100%. Nesmí však trvat příliš dlouho. Rozmezí 15-20 minut je naprosto dostačující pro revitalizaci organismu a obnovení sil. Pokud by spánek trval déle než 30 minut, tělo by se dostalo do hlubší fáze spánku a po probuzení by se rychlý regenerační efekt ztratil. Krátký spánek ocení zejména náš mozek, který je poté svěží a připravený podat žádaný výkon.

Výzkumy jsou založeny na lidské chronobiologii (biorytmu), která je u každého jiná. Během dne se naše výkonnostní křivka různě vychyluje. Pokud tedy cítíme únavu a úbytek energie, 20 minutový spánek nás opět nabije energií a náš výkon bude zase 100%. To jsou pak jiné výsledky, než když celý den jedeme na 30 – 50% své energie, dopujeme se kávou a únavu schováváme za monitorem kancelářského prostoru.

Vědeckého poznatku již léta využívají piloti a praktikují tzv. 20 minutový spánek. Takový druh krátkého spánku během dne vydá i za několik hodin běžného spánku. Stejný postup využívají i vrcholoví manažeři a úspěšní podnikatelé ve svých firmách.

A světe div se, takové osvícené duše nalezneme i v České republice. Zaměstnavatelé na základě vlastní zkušenosti zavedli v pražské kanceláři možnost krátkého odpočinku. Vyhradili speciální prostor s možností odpočinku a relaxace. Dovedete si to představit? Jen tak si během dne odskočit na zmíněného „šlofíčka“ a váš šéf je plně pro? To není zdaleka vše. Počítá se i se speciálně odhlučněnou místností pro tyto účely. Je dokázáno, že ticho a tma během spánku zvyšují regeneraci a mozek si tak lépe odpočine.

A co vy? Přemýšlíte o možnosti, jak prosadit tento nápad i u vás? Slyšíte se, jak spokojeně říkáte: „I já občas v práci spím.“?

Katka Volková

Související příspěvky

2 Thoughts to “Krátký spánek během dne zvýší váš výkon”

  1. […] Mimo jiné i proto je velmi zdravé během dne si dát malého „šlofíčka“ viz článek „Krátký spánek během dne zvýší váš výkon“. Obecně všichni reagujeme na světlo a tmu. Je-li světlo, máme tendenci být aktivní a je-li […]

Leave a Comment