Domácí Wi-Fi za super cenu

Mercusys Halo

Postavit spolehlivou domácí Wi-Fi síť je poměrně snadné a dnes už to nemusí být dokonce ani moc drahé, jak jste si doposud mohli myslet. Své o tom vědí zákazníci značky Mercusys, která se na českém trhu etablovala jako poskytovatel výkonných síťových řešení za skvělou cenu. Pro svou spolehlivost jsou často nabízena i samotnými internetovými operátory.

Postavte si síť okolo routeru

Páteří většiny bezdrátových sítí je přirozeně router, i když jak si později ukážeme, nemusí to být vždycky pravidlem. Pokud však plánujete postavit svoji domácí síť právě okolo routeru, může být dobrou volbou z dílny Mercusysu model MR70X. Ten kromě jiného podporuje i Wi-Fi 6 (tedy standard 802.11ax) a díky tomu slibuje vysokou rychlost i dlouhodobou kompatibilitu.

Wi-Fi 6 využijete tehdy, máte-li na svoji domácí bezdrátovou síť vyšší nároky a chcete ji využít i jinak než jen pro „běžné“ surfování na webu. Tenhle standard navyšuje celkovou propustnost na jednoho uživatele, což znamená, že svoji síť budete moci využít i pro náročnější aktivity, jako je streamování videa ve vysokém rozlišení nebo hraní on-line her.

Kromě toho připojíte k síti současně více koncových zařízení. Ostatně na domácí síť se už dnes nepřipojují jen notebooky nebo smartphony, ale také herní konzole, televizory, osvětlení, zabezpečovací systém domácnosti, chladnička nebo třeba žaluzie. Vyšší nároky na domácí síť přirozeně kladou i vyšší nároky na jednotlivá síťová zařízení. Router Mercusys MR70X je v tomto smyslu dokonalým adeptem na to, aby se stal páteří Wi-Fi ve vaší domácnosti.

Vyzkoušejte mesh systém

Meshové systémy jsou řešením, které dokáže plnohodnotně nahradit router, případně i v kombinaci s extenderem (opakovačem signálu). Právě meshové systémy jsme měli na mysli, když jsme na začátku hovořili o tom, že výstavba domácí sítě okolo routeru nemusí být vždycky pravidlem. Meshové systémy se skládají minimálně ze dvou nebo více přístupových bodů (AP), které jsou na stejné úrovni a současně vzájemně zaměnitelné.

Stabilní meshovou bezdrátovou síť s jedním názvem sítě (SSID) a heslem můžete postavit třeba okolo meshového systému Mercusys Halo H30G, který podporuje standard 802.11ac (AC1300) a zakoupit ho můžete v balení po dvou nebo po třech přístupových bodech. Na byt průměrné velikosti vám nicméně bohatě budou stačit dvě zařízení.

Rozšiřte síť pomocí extenderu

Pokud se rozhodnete pro síť postavenou na routeru a z nějakého důvodu budete potřebovat rozšířit pokrývanou plochu, potom můžete sáhnout po extenderu neboli opakovači signálu. Svoji síť na dříve nedostupná a kabelem obtížně dosažitelná místa můžete rozšířit například modelem Mercusys ME10, který se svým routerem jednoduše spárujete jediným stisknutím tlačítka WPS.

Díky barevnému LED indikátoru zároveň rychle naleznete místo, kde je signál pro umístění extenderu nejoptimálnější. Extender stačí jen zapojit do zásuvky, spárovat se stávajícím routerem a jednoduše začít používat.

Když jsou nároky vyšší

Pokud jsou vaše nároky na domácí síť stále přece jen vyšší, ale zároveň se vám do bezdrátového řešení pro svoji domácnost nechce investovat příliš mnoho, potom sáhněte po routeru TP-Link AXE75, který nabízí skvělý poměr ceny a výkonu, a navíc podporuje úplně nejnovější bezdrátový standard Wi-Fi 6E. Díky tomu podporuje hned tři frekvenční pásma včetně málo vytíženého 6GHz pásma, které s sebou přináší větší šířku pásma, vyšší rychlosti a prakticky nulovou latenci.

Router podporující Wi-Fi 6E je nejen rychlejší, ale současně k němu připojíte i více koncových zařízení bez kompromisů v rychlosti. Wi-Fi 6E musejí přirozeně podporovat i vaše koncová zařízení, nicméně nemusíte se bát, že byste k této síti nepřipojili svoje starší modely smartphonů nebo třeba televizí.

Jak vidno, domácí bezdrátová síť za rozumnou cenu se postavit dá – dokonce i taková, která bude skvěle fungovat a po technologické stránce vydrží celá léta. Ať už si zvolíte síť založenou na routeru nebo se rozhodnete pro meshovou variantu, se zařízeními Mercusys rozhodně chybu neuděláte. A ty nejnáročnější uživatele zase uspokojí řešení v podobě Wi-Fi 6E routeru od TP-Linku.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment