Tipy designera jaké barvy a materiály zvolit při modernizaci kuchyně

NIOBÉ 19606, PANDORA

Jaké barvy a materiály zvolit při modernizaci kuchyne, jaká pracovní deska je ta pravá a na co si dát pozor, vám mohou pomoci rozhodnout tipy designera.

Na dvířkách se stále uplatňují přírodní dřevěné dekory, které přinášejí do domovů tolik potřebné spojení s přírodou.  V módě i nadále zůstávají originální materiály, imitující tmavou keramiku nebo beton. Skvěle se hodí do moderních prostorů v minimalistickém, technicistním či industriálním stylu.

Vysoký lesk je postupně vytlačován matnými povrchy dvířek, které působí přirozenějším a hřejivějším dojmem. „Pokud jde o barevné ladění, stále vládne bílá barva, která je sázkou na jistotu. Na vzestupu jsou ale barevné kombinace různých odstínů šedých, přecházejících přes šedohnědé do zemitých odstínů tmavších hnědých. A nastupují také kuchyně v šalvějově zelených a pudrově růžových odstínech. Začínají se realizovat i kuchyně, využívající černou barvu,“ doplňuje designer Karel Vrzáček.

Barevnost se přitom může promítnout jak do skříněk, které na sebe mohou vzít také dekor betonu nebo keramiky, tak do pracovních desek. „Stále nejpoužívanější variantou je laminátová pracovní deska, která při standardním používání vydrží stejně jako kuchyně klidně 20–30 let. Pokud chtějí zákazníci něco zajímavějšího, velmi často se uplatňuje umělý kámen Technistone nebo Lapitec, což je keramická pracovní deska. Případně se i na pracovní desku dá použít tvrzené a kalené sklo s povrchovou úpravou odolnou proti poškrábání,“ doplňuje Karel Vrzáček.

„Nejpoužívanější jsou obklady z keramiky, nebo ze stejného materiálu jako je pracovní deska – pouze v jiné tloušťce. Tím je možné dosáhnout uceleného vzhledu kuchyně. Mezi stálice také patří skleněné obklady – v současnosti spíše v UNI barvách nebo s jednoduchými grafikami, případně s metalickým efektem. Skvělý je i graftazit, což je mimořádně odolný, stálobarevný velkoplošný materiál, který je tvořen mimo jiné silnou vrstvou hliníku. A čím dál častěji se také místo obkladu dělají benátské štuky nebo betonové stěrky. Naopak na ústupu jsou grafoskla s výraznými grafikami,“ dělí se o zkušenosti Karel Vrzáček.

V posledních letech se prostor opět více otevírá. „V kuchyních se objevují otevřené police, na které se ukládají nejpoužívanější předměty – hrnky, sklenička i talíře. Tyto předměty denní potřeby, stejně jako často používané spotřebiče, se již neschovávají za další dvířka. Jde o praktické řešení, které ale prostor „provzdušní“ – dodá mu větší volnost a útulnost. Současně se ale prosazují i důmyslnější prostory pro skladování toho, co na očích mít naopak nechcete. Na oblibě získávají velké potravinové skříně s komfortními výsuvy, kde můžete mít přehledně uložené velké množství potravin a nádobí,“ radí Karel Vrzáček.

Vaše nová kuchyně by neměla být jen krásná, ale také funkční. A protože jde o nemalou investici na dlouhou dobu, vyplatí se nechat si poradit od odborníka.

Související příspěvky

Leave a Comment