Tipy na úspory energie a financí při práci s myčkou nádobí

Myčka_Extra tichý chod_IM651

Správným užíváním myčky můžete ušetřit čas i množství spotřebované vody. Jak ušetřit více? Zde jsou tipy odborníka.

  • Správný program

Některé myčky mají automatické programy, které si samy upraví teplotu a dobu mytí podle míry zašpinění. ECO program myje zpravidla při 50 °C a je nejúspornější z pohledu spotřeby vody a energie. Hodí se pro mírně znečištěné nádobí. Trvá to však zpravidla nejdéle. Některé myčky nabízejí i velmi krátký hodinový program, při mytí 55°C.

  • Zapínejte myčku až když je plná

Pokuste se zapínat myčku až ve chvíli, kdy je zcela zaplněná, snížíte tak počet mycích cyklů. Dá se tím ušetřit nejen voda, ale také elektrická energie. Některé myčky mají i funkci pro ½ náplň. Ta přizpůsobí mycí program tak, že poloprázdná myčka spotřebuje méně energie a vody.

  • Neohřívejte vodu zbytečně

Pokud to spotřebič umožňuje, připojíte myčku pomocí speciální přítokové hadice přímo na teplou vodu. Myčka totiž spotřebuje největší množství energie právě na ohřev vody. Proč tedy ohřívat vodu, kterou už v bytě nebo domě beztak máte k dispozici ohřátou?

  • Sušte vzduchem

Další úsporou může být dosušení nádobí při otevřených dvířkách myčky, kdy vzduch přirozeně cikruluje do myčky i ven. Nezapomeňte, že pokud je myčka vestavěná, okolní nábytek a zejména spodní hrana pracovní desky musí být odolná vůči kondenzaci nebo opatřená parotěsnou fólií či jinou difúzní bariérou.

Související příspěvky

Leave a Comment