Indukční varné desky uspoří energii

VDIS 658 FF (2)

Vaření na indukci je úspornější, pohodlnější a flexibilnější, díky možnosti spojovat plotýnky do velkých varných zón.
Fungují na principu magnetického pole, které se vytváří mezi nádobou a indukční cívkou v desce. Teplo se proto vytváří přímo ve varné nádobě a nikoliv v jejím okolí, jako tomu je třeba v případě plynového ohřevu nebo u sklokeramických desek. Účinnost je ze všech typů ohřevu nejvyšší (až 90 %) a ztráty jsou minimální. Budete tedy vařit úsporně. A to rozhodně stojí za úvahu.

Budete však možná potřebovat nové nádobí se speciálním dnem. Pomůže jednoduchý test magnetem – když magnet zespodu hrnce drží, vystačíte si se stávajícím nádobím. Pokud jste slyšeli, že budete muset kvůli připojení indukční desky předělat elektroinstalaci – není to pravda. Mnohé varné desky připojíte díky speciální funkci i na běžný rozvod 230 V ve starší zástavbě nebo v panelových domech.

Když hrnec z plotýnky sejmete, plotýnka se automaticky po krátké době vypne. Nemůže se vám tak stát, že byste odešli z domu, a plotýnka by běžela naprázdno – jako třeba u plynu. Pokud jste roztržití nebo zapomínáte, je to k nezaplacení. A proti nenechavým dětským ručičkám poslouží dětský zámek.

Tím, že se varná zóna u indukční desky neohřívá – jako ta plynová nebo sklokeramická – se ani rozlitá jídla nikde nepřipečou a desku velmi snadno vyčistíte.

Kolikrát jste chtěli připravit základ složitějšího jídla v oválné nebo obdélné nádobě, ale prostě to nešlo, protože se zahřívala pouze část nádoby? S kvalitní indukční deskou můžete plotýnky spojovat a rozšiřovat pole své kuchařské působnosti podle potřeby. Například funkce ConnectZone umožňuje jediným dotykem přemostit dvě oddělené kruhové varné zóny a vytvořit jednu větší oválnou se stejnou teplotou.

Naproti tomu funkce FlexiZone, umožňuje spojit dvě oktagonové zóny v levé nebo pravé části desky a vytvořit tak jednu velkou varnou plochu se stejnou teplotou, která vám zaručí stejnoměrný ohřev nebo grilování ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru.

Související příspěvky

Leave a Comment