Deset triků ve Windows 10

pracovní plocha

Máme pro vás méně známé triky, které vám usnadní práci i zábavu ve Windows 10:

1. Snímek obrazovky snadno a rychle (Výstřižky)
Tato možnost nechybí samozřejmě ani ve Windows 10, v nichž však navíc snadno zachytíte také jen určitou část obrazovky. To učiníte stiskem kombinace kláves klávesa Windows+Shift+S. Stiskem a podržením levého tlačítka myši a následným přetažením pak snadno vyberete oblast, kterou potřebujete. Obrázek se automaticky uloží a zkopíruje do schránky, odkud jej pak není problém vložit (např. stiskem kláves Ctrl+V) do libovolného dokumentu či e-mailové zprávy. Klepnutím na notifikaci o uložení výstřižku navíc spustíte aplikaci Výstřižky, kde můžete snímek dále upravovat.

2. Produktivnější s více pracovními plochami
Windows 10 nabízejí režim virtuálních ploch. V praxi to znamená, že můžete přepínat mezi vícero pracovními plochami, například, pokud pracujete s větším množstvím otevřených aplikací. Přehled virtuálních pracovních ploch vyvoláte stisknutím kombinace kláves Win+Tab nebo kliknutím na ikonku Zobrazení úloh, případně mezi nimi můžete překlikávat pomocí kláves klávesa Windows+Ctrl+šipka do strany. Stiskem Windows+Ctrl+D pak vytvoříte novou plochu.

3. Společná schránka pro všechna vaše zařízení
Ačkoli v základu funguje schránka ve Windows 10 stejně jako dříve, tj. stiskem Ctrl+C do ní zkopírujete text a stiskem Ctrl+V jej vložíte jinam, díky cloudu a přehledné historii je teď ještě užitečnější. Nejprve se ujistěte, že je historie cloudové schránky aktivní (Nastavení → Systém → Schránka), pokud není, zapněte ji a přihlášením ke svému účtu Microsoft aktivujte volbu Synchronizovat napříč zařízeními. Veškerý zkopírovaný text nyní bude k dispozici na všech vašich zařízeních se systémem Windows 10. Kombinací kláves Win+V navíc snadno kdykoli vyvoláte přehlednou historii všech zkopírovaných položek. Oblíbené položky pak můžete „připnout“ (kliknutím na symbol připínáčku), čímž zajistíte, že budou k dispozici i po vymazání historie schránky či restartu zařízení.

4. Přizpůsobte si nabídku Start
Návrat Windows 10 k nabídce Start ve stylu Windows 95/Windows 7 byl uživateli přijat velmi kladně. Nejedná se však o prosté překlopení. Nové Start menu je jakousi fúzí starého a nového, na pravé straně nabízí přizpůsobitelnou „dlaždicovou“ část… Abyste měli některé aplikace rychle po ruce, můžete si je sem přidat. Novou dlaždici přidáte přetažením z levé strany nabídky Start nebo kliknutím pravým tlačítkem myši na vybranou aplikaci a volbou možnosti Připnout na úvodní obrazovku. Měnit můžete také rozměry a vzhled dlaždic, a to po pravém kliknutí na vybranou dlaždici.

5. Pohrajte si s bezpečnostním nastavením
Veškeré bezpečnostní nastavení Windows 10 jsou vám k dispozici na jednom místě (Start → Nastavení → Aktualizace a zabezpečení → Zabezpečení Windows). Kromě spolehlivého integrovaného antiviru si zde můžete pohrát s nastaveními upravujícími výkon systému, uzpůsobit Firewall nebo využít funkce Dynamického zámku, která automaticky zamkne počítač, jakmile se od něj vzdálíte se spárovaným chytrým telefonem.

6. Přihlašujte se pomocí otisku prstu nebo vlastním obličejem
Máte-li k dispozici čtečku otisků prstů nebo kameru s 3D snímačem, jistě vás potěší Windows Hello (Start → Nastavení → Aktualizace a zabezpečení → Zabezpečení Windows → Ochrana účtu). Tato funkce umožňuje bezheslové přihlašování do systému Windows 10 jen za pomoci biometrických údajů. Rychle a bezpečně se tak můžete přihlašovat prostřednictvím otisku prstu, vlastní tváře, nebo dokonce skenu očních duhovek.

7. Surfujte s novým prohlížečem Microsoft Edge
Prohlížeč Microsoft Edge staví na enginu Chromium a v posledních letech prošel výraznou optimalizací. V expertních testech a srovnání s konkurenčními řešeními si Edge stojí velmi dobře. Microsoft zapracoval především na rychlosti a kompatibilitě, Edge je proto svižný i na starších zařízeních a moderní stránky se zobrazují, jak mají. Prostřednictvím robustního ekosystému na míru šitých doplňků a nástrojů lze pak dále rozšířit již tak jedinečnou funkcionalitu prohlížeče.

8. Vzdálený přístup pro každého
Díky této užitečné funkci se snadno vzdáleně připojíte k jinému zařízení s Windows 10 nebo naopak umožníte druhým (např. technikovi) připojit se k tomu vašemu. Provozujete-li však OS Windows 10 Home, bude nejprve třeba upgradovat na verzi Windows 10 Pro (více o své verzi Windows se dozvíte na obrazovce menu Start → Nastavení → Systém → O systému). V počítači, k němuž hodláte přistupovat, umožněte vzdálený přístup (Start → Nastavení → Systém → Vzdálená plocha → Povolit vzdálenou plochu) a poznamenejte si jeho název. Zároveň můžete definovat uživatele s přístupovým právem. Pro vzdálený přístup pak na jiném zařízení klikněte na tlačítko Start a napište „připojení ke vzdálené ploše“. Volbu rozklikněte a v novém se okně zadejte název počítače, k němuž se chcete připojit.

9. Dynamický zámek vašeho zařízení
V rámci Nastavení můžete ovlivnit nejen to, kdy se Windows automaticky uzamknou nebo přepnou do režimu spánku. Může to být ještě jednodušší, vaše PC se zamkne okamžitě, jakmile se od něj, byť jen trochu, vzdálíte. Toto plní funkce Dynamického zámku, kdy své zařízení spárujete přes Bluetooth s mobilním telefonem s Androidem. Jakmile pak s telefonem odejdete, PC se okamžitě uzamkne.

10. Zatřeste si oknem
Jednou ze zajímavých vychytávek, jejichž vznik se datuje až k Windows 7, je funkce „zatřesení“. Pokud máte otevřených více oken a potřebujete minimalizovat všechna – až na to aktivní, stačí aktivní okno uchopit levým tlačítkem myši za horní lištu a několikrát s ním rychle „zatřást“ (pohybem myši nahoru a dolů).

Související příspěvky

Leave a Comment