Sloupová designová reprosoustava s vylepšenými technologiemi

Vela_FS_408_lifestyle_1

Nová dvoupásmová podlahová reprosoustava má design lichoběžníkového tvaru ozvučnice, s elegantními hliníkovými prvky, minimem rovnoběžných ploch a náklonem vzad. Eliminuje tak vznik nežádoucího stojatého vlnění uvnitř kabinetu. Základním prvkem soustavy je výškový reproduktor JET 5, který prošel několika vylepšeními.

Díky vylepšeným technologiím, dokáže soustava reprodukovat tóny s frekvenčním rozsahem od 28 Hz do 50 kHz a má jmenovitou impedanci 4 ohmy. Aby se využil potenciál reprosoustavy, výrobce doporučuje připojení k zesilovačům o výkonu v rozmezí 40 až 400 W na kanál.

Tweetery JET tvoří zvuk jinak než běžné výškové reproduktory. Místo kruhové vrchlíkové membrány využívají obdélníkovou folii tenčí než lidský vlas, složenou do tvaru měchu harmoniky, ze které je vzduch vytlačován jejím smršťováním. Díky nízké hmotnosti membrány mají měniče okamžitou reakci bez setrvačnosti, přičemž takto tvořené zvukové vlny mají oproti klasickému řešení až čtyřnásobnou rychlost. Výsledkem je mimořádně vzdušné a jasné podání vysokých frekvencí s přesnou lokalizací, což oceňují audiofilové a odborníci z celého světa.

O reprodukci středových a hlubokých tónů se starají dva měniče s eloxovanými hliníkovými membránami s průměrem 180 mm zavěšené v litém koši s povrchem připomínající strukturu krystalu. Toto provedení zajišťuje jejich nízkou hmotnost a zároveň vysokou tuhost a kombinace s nápadně velkým pryžovým závěsem umožňuje velký rozsah pohybu membrány. Ústí bassreflexu je zasazeno do hliníkové základny, což minimalizuje nároky na umístění reprosoustav v poslechovém prostoru. Velmi nároční posluchači ocení také dva páry reproterminálů, které umožňují využít připojení typu bi-wire / bi-amp.

Pár reprosoustav FS 408 je k dostání u autorizovaných prodejců za doporučenou koncovou cenu 142 000 Kč.

Související příspěvky

Leave a Comment