Houby si můžete usušit i v troubě

sušení hub_set_vmt452x_vt658bx

Houby nejčastěji skončí ve smaženici, přidávají se k masu, nakládají se do sladkokyselého nálevu – nebo se suší. Věděli jste, že je pohodlně usušíte i bez sušičky ve vhodné troubě? Poradíme, jak na to.

Houbařit chodí dvě třetiny z nás, často celé rodiny. Houby totiž představují lahůdku, která si našla cestu nejen do našich kuchyní, ale hlavně srdcí. Ale zatímco dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso, dnes jde o vítané zpestření jídelníčku.

Sušení hub přitom není jen nejstarším způsobem konzervace, takto upravené houby totiž mají intenzívnější chuť a aroma, a proto jsou jídla, která prostě připravíte lépe z hub sušených. Pokud nemáte sušičku potravin, houby můžete snadno usušit i v multifunkční troubě.

Tip odborníka
„K sušení hub se hodí i multifukční trouba. Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev na 40 °C. Když je předehřátá, umístěte do ní houby naskládané na pečicím papíru ‒ buď přímo na rošt, nebo i na plechy. Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50–60 °C. Houby tak budou dříve usušené. Ke konci je dobré teplotu opět snížit na 40 °C. Takto můžete sušit nejen houby, ale třeba i křížaly z jablek nebo hrušek a podobně,“ říká Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Doba sušení závisí na míře vlhkosti a velikosti plátků hub, je proto individuální. Nezapomeňte však, že vše musí být opravdu důkladně vysušené, protože jinak hrozí, že vám začne úroda během skladování (ideálně ve vzduchotěsných dózách) plesnivět. A to by byla škoda.

Související příspěvky

Leave a Comment