Jak zvládat karanténu když žijete sami

2020-The-Frame-32-Gallery-2-S1-Expand

Být “single” znamená, v době naší sociální izolace, být sám se sebou v jednom prostoru 24 hodin denně. Jak zvládnout tuto několikatýdenní “one man show”? Nejdůležitější je mít režim. Může vás to svádět k chaosu, ale vy tomu musíte odolat. Stejně jako vyjídání chladničky po desáté hodině večer. Vypracujte si svůj plán a držte se ho. Vstávejte pokaždé ve stejný čas a plánujte si aktivní i odpočinkové aktivity.

Zde jsou některé z nich:

Společenský kalendář nemusí koronavirus zastavit

Samsung logoPodle řady průzkumů narůstá ve světě pocit osamělosti. Jen například v takové Británii, podle národní statistiky, žije s pocitem chronické osamělosti přibližně 2,4 milionu lidí. Výzkumy zpoza velké louže zase ukazují, že mimořádně osamělou se cítí generace Z, tedy mladí lidé okolo 20 let. Faktorů pro to je několik: jednoznačně mezi ně patří životní styl a s tím spojené komplikované vztahy. Dané skutečnosti určitě nepřidává ani aktuální situace ve světě, kdy izolace ještě narůstá. Právě proto je více než důležité neuzavírat se do sebe, ale naplánovat si pravidelné sociální kontakty.

Ve světě i u nás doma se stávají stále populárnějšími virtuální párty a setkání. Nebojte se toho ani vy. Naplňte si svůj společenský kalendář pravidelnými setkáními, i když jste celou dobu doma. Stačí k tomu mít smartphone nebo počítač. Nyní, když máme více času, je ideální čas ozvat se starým přátelům, širší rodině a samozřejmě všem těm, se kterými byste se jinak setkali venku na pivu, u sklenky vína, v kině či na večírku. Odvážnější se mohou pustit do virtuálního randění. Sice to bude prostřednictvím displeje, ale může to být zábava. Nezapomeňte k tomu na dobré občerstvení a vybraný outfit. Tedy alespoň jeho vrchní část, která je vidět.

Konečně se do toho pusťte

courseraVšichni máme takový seznam. Sadu věcí s názvem “Až jednou budu mít čas”. No, teď je to tady. Už se nemáte na co vymlouvat. Konečně se můžete pustit do vzdělávání a koníčků, na které nebyl čas, prostor nebo nálada. Internetový prohlížeč nabízí řadu online kurzů a tutoriálů. Od jazykových, přes hudební, IT, až po kurzy kreslení, ba dokonce i háčkování. Nebo se dokonce můžete přemoci a začít si doplňovat vzdělání.

Zkuste například portál www.coursera.org, který nabízí online vzdělání na různých školách prostřednictvím více než 400 kurzů. Na seznamu jsou přitom mnohé prestižní světové univerzity. Výuka probíhá prostřednictvím videí a online testů, pod dohledem vyučujícího. Coursera je jen příklad – takových portálů najdete na internetu několik.

Pro studium jazyků doporučujeme například aplikaci Dolino, která má systém učení opravdu výborně zvládnutý, navíc je zdarma a umí dobře připomínat každodenní rutinu. Tu pak můžete doplnit odpočinkovým sledováním filmu nebo seriálu v daném jazyce. Pro nadšence do španělštiny bude ideální například La Casa De Papel na Netflix.

Skvělé pro inspiraci a motivaci jsou také TED Talk přednášky na YouTube. Hosty jsou osobnosti z různých oblastí vědy, techniky, businessu, kultury i politiky, které svým zajímavým životním příběhem dokáží inspirovat ostatní. Podstatou formátu TED Talk je neformálnost, časový limit okolo 15 minut a důraz na srozumitelnost pro diváky. Právě to zajistilo přednáškám obrovskou popularitu mezi širokým publikem.

Za kulturou i rovnou z gauče

2020-The-Frame-32-Gallery-2-S1-Expand

Díky rozsáhlému projektu Google Arts & Culture máme k dispozici více než 2500 míst z celého světa, které nabízejí online virtuální prohlídku svých prostor přímo z pohodlí našich obýváků. Stačí kliknout se stránky (https://artsandculture.google.com/) a můžete se vydat do slavného muzea Louvre v Paříži nebo třeba do Metropolitního muzea umění v New Yorku. Cestujte za světovými velikány zdarma, s bačkorami na nohou.

K dokonalému dojmu přispěje nová televize The Frame od Samsungu, která nedávno přišla na trh. Ta se dokáže v okamžiku přeměnit na umělecké dílo nerozeznatelné od originálu. Nabízí volitelné rámy i paspartu – a dokonce dokáže měnit jas podle toho, jaká je denní doba. Po zrušení karantény, až vás navštíví známí a kamarádi, se budete moci lišácky usmívat nad otázkami, co vás přimělo prodat televizi a pořídit si místo ní obraz.

V pantoflích se můžete pohodlně vydat i na koncert. Ocitnout se na jednom z nich je snadné díky četným živým přenosům známých světových hvězd. Ty prostřednictvím svých sociálních sítí streamují zdarma svá vystoupení do celého světa. K tomuto trendu se přidávají umělci i v Česku a na Slovensku. Tam dokonce vzniká první virtuální hudební festival “Plody Doby” pod iniciativou “Aby kultura žila”.

Abychom pouze neseděli

Galaxy Watch ActiveNa závěr musíme dodat, že jedůležité nezapomínat na pohyb. Aby se vám ho nepodařilo zredukovat na přesun z obývacího pokoje do kuchyně, pak do ložnice a zpět, zapněte si raději krokoměr. Když vám na konci dne ukáže nějakých 50 kroků, můžete si uvědomit, že je nejvyšší čas na změnu. Pro celkové sledování kondice jsou ideální volbou chytré hodinky, například Samsung Galaxy Watch Active. S nimi budete mít dokonalý přehled o celkové fyzické aktivitě. Nabízejí, mimo jiné, měření tepu ze zápěstí, výpočet kalorií, měření vzdáleností a rychlosti, ale také měření nastoupených pater či intervalový trénink. Dokonce vám změří i váš spánek. To vše navíc ve stylovém provedení.

Už jen začít cvičit. Sociální sítě, YouTube, jakož i různé online stránky nabízejí nespočet inspirací pro cvičení doma. Jóga, pilates, svalové cvičení s vlastní vahou i se závažím v podobě balení mouky… Fantazii se meze nekladou: opravdu, hýbat se dá i doma v obývacím pokoji. Novinkou není ani možnost osobního online trenéra, který s vámi celou sérii odcvičí a nastaví vám i jídelníček. Stačí se jen odhodlat a pustit se do toho.

Související příspěvky

Leave a Comment