Domácí sušené jerky

FDK500GCW_a jerky

Sušení je jedním z nejstarších způsobů úpravy jídla určeného pro dlouhodobé skladování. Sušení masa přivedly k dokonalosti severské národy, Afričané, a hlavně Indiáni, kteří používali pro solené sušené plátky masa označení jerky. Jsou to tenké nakrájené plátky očištěného masa, namarinované a usušené nebo zauzené.

U nás sušíme hlavně bylinky a houby, případně ovoce.  Chcete si zkusit usušit vaše první domácí jerky? Zkuste tento recept Michaely Hávové a Petra Říbala.

Suroviny:
˗ 0,5 kg masa, např. hovězí zadní
˗ 1 zarovnaná čajová lžička soli
˗ 2 zarovnané polévkové lžíce cukru
˗ 4 polévkové lžíce sójové omáčky
˗ 1 stroužek česneku
˗ 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
˗ 3 polévkové lžíce jablečného octa
˗ můžete ochutit i podle vaší chuti, např.chilli, uzenou paprikou, medem, bylinkami a dalšími.
Budete potřebovat samozřejmě sušičku potravin.

Postup:
Očištěné maso lehce zmrazíme, aby se snadněji krájelo a nařežeme přes vlákna na 5 mm plátky. Čím užší, tím lépe. Dáváme pozor na to, aby byly všechny plátky stejně silné a sušily se pak rovnoměrně. Maso naložíme do marinády z uvedených ingrediencí a marinujeme ideálně 24 hodin. Poté necháme odkapat a vyskládáme na síta sušičky. Sušíme při 70 °C asi 5 až 7 hodin.

Například to zkuste v pětipatrové sušičce FDK500GCW, která má ovládání prostřednictvím LCD displeje a elektronickou regulaci teploty mezi 35 až 70 °C, aby bylo dosaženo maximálního uchování přírodních látek. Stejně tak má k dispozici časovač pro pozdější vypnutí.Výkon ohřevu je 450W.
Doporučená cena je 1 499 Kč.

Související příspěvky

Leave a Comment