Tymián – parťák do nepohody

Thymus vulgaris

Tymián (Thymus vulgaris) je parťák, o kterého se skutečně můžete opřít. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Čaj z této byliny pomáhá při problémech se zažíváním a podporuje trávení. Pokud nechcete trpět nadýmáním a máte-li problém s průjmem, tymiánový čaj vás zachrání i od těchto, do společnosti nevhodných, „komplikací“.

Zbaví nás také bakterií, plísní a různých střevních parazitů, které si během našeho pestrého života udělají z našeho těla pojízdný karavan, kde spokojeně přebývají. Chcete-li je vystěhovat, dejte si odvar z tymiánu nebo čaj.

Je to strážce naší imunity, podporuje odolnost a vytrvalost. Má totiž pozitivní vliv na tvorbu bílých krvinek, které jsou pro naši imunitu naprosto zásadní.

A pokud jde o horní cesty dýchací, je na ně také specialista. Trpíte-li onemocněním právě tohoto druhu, inhalace nebo popíjení čaje vám rozhodně pomůže zákeřné bacily porazit.

Je ovšem dobré podotknout, že pro těhotné či kojící ženy není zrovna ideální volbou. Lépe se mu tedy v tomto období vyhnout.

Tymiánový čaj:

2 lžičky drcených tymiánových listů zalijte šálkem vroucí vody. Nechte jej 10 minut přikrytý louhovat a poté můžete pít.

Katka Volková

Související příspěvky

One Thought to “Tymián – parťák do nepohody”

  1. […] Zbaví nás také bakterií, plísní a různých střevních parazitů, které si během našeho pe… […]

Leave a Comment