Je váš bluetooth reproduktor opravdu vodotěsný?

reproduktor Bose SoundLink Flex s krytím IP67

Jsou všechny outdoorové reproduktory opravdu vodotěsné? Odpověď, a dokonce ani samotná otázka, není tak jasná, jak si možná myslíte. Často můžete totiž slyšet dva různé výrazy – voděodolnost a vodotěsnost. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jednotné standardy pro elektroniku nastavuje mezinárodní systém hodnocení. Když tomuto systému porozumíte, pochopíte, jak můžete zacházet s vaším bezdrátovým outdoorovým reproduktorem a co všechno vydrží.

Důležitá stupnice odolnosti IPXX

U většiny nositelných i dalších elektronických zařízení najdete v technických parametrech označení „IP“, za nímž následují dvě číslice. Jedná se o „Ingess Protection Rating“, systém vyvinutý mezinárodní neziskovou a nevládní organizací Electrotechnical Commission (IEC) se sídlem v Ženevě, která byla založena v roce 1906 a v současnosti koordinuje práci více než 20 000 odborníků ve 172 zemích.

První číslice za označením „IP“ označuje stupeň ochrany proti vniknutí pevných částic, jako je písek, špína nebo jemný prach. Druhá určuje odolnost vůči vodě. Pokud kód obsahuje místo některé z číslic písmeno „X“, nebyl v dané kategorii testován. Vždy přitom platí, že vyšší číslice znamená lepší stupeň ochrany. Zde je zjednodušené vysvětlení voděodolnosti a vodotěsnosti zařízení podle stupnice IP:

IPX0: Produkt není voděodolný.

IPX1 – IPX4: Produkt může být vystaven padajícím kapkám vody, případně i stříkající vodě (dle stupně).

IPX5 – IPX6: Produkt odolá proudu nízkého či vysokého tlaku vody. Lze ho považovat za „voděodolný“.

IPX7 – IPX8: Produkt vydrží dočasné ponoření do vody, je „vodotěsný“.

IPX9: Při ponoření odolá produkt vysokému tlaku vody.

Při výběru reproduktoru určeného na venkovní využití je proto dobré brát v úvahu stupeň krytí podle „IP“. Jako příklad uveďme Bluetooth reproduktor Bose SoundLink Flex s krytím IP67, který bezpečně odolá vniknutí prachu a je skutečně vodotěsný. Nemusíte se obávat vzít ho s sebou k bazénu nebo dokonce na paddleboard a na pláži mu neuškodí ani upadnutí do písku. A neublíží mu ani ponoření do vody – když do ní spadne, tak dokonce sám vyplave poutkem nahoru a nebudete ho muset hledat na dně.

Co je třeba brát v úvahu při vývoji takového produktu? „V některých rozhodnutích, především při výběru materiálů, jsme měli jasno, protože máme jejich odolnost prověřenou. Přirozenou volbou byla také povrchová úprava mřížky s práškovým lakováním, kterou používáme u našich profesionálních reproduktorů určených k trvalé venkovní instalaci,“ říká projektová inženýrka Bose, Rebecca Kowalczyk, která byla částí vývojového týmu reproduktoru SoundLink Flex. „Stejně tak tomu bylo s použitím silikonu. Je to velmi odolný materiál, který vydrží nešetrné zacházení i působení většiny vlivů životního prostředí. Vše jsme samozřejmě ověřovali v průběhu vývoje testováním.“

„Při testování je důležité simulovat všechny možné formy použití,“ dodává Jon Rapp, inženýr Bose Reliability Engine, hlavní tester odolnosti vůči vodě. „Proto jsme ověřovali i odolnost s použitím horké mýdlové vody, která protékala dlouhodobě testovacím vzorkem a vystavila ho velmi stresovým podmínkám. Cílem testů bylo posunout odolnost produktu až na limity toho, co se může uživatelům přihodit. Při testech jsme dělali všechno pro to, abychom našli nejslabší místa odolnosti a eliminovali je.“

Pokud tedy chcete najít odpověď na otázku, jestli je váš osobní nebo vybraný reproduktor vodotěsný, je pro vás hodnocení IP dobrým základním vodítkem, protože je založeno na reálných fyzických testech, kterými produkt prochází. Bez ohledu na hodnocení se však skutečná odolnost různých výrobků může lišit při dlouhodobém vystavení vlhkosti či vodě. Například zařízení s krytím IPX7 je testováno na ponoření do hloubky maximálně jednoho metru po dobu až 30 minut. Pokud je ve vodě déle nebo spadne do větší hloubky, může dojít k jeho poškození. Uvedený vzorový reproduktor Bose SoundLink Flex patří mezi nejodolnější ze všech.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment