Jak vytvořit stabilní Wi-Fi na zahradě?

Wi-Fi outdoor Omada

Pro vytvoření Wi-Fi sítě na zahradě existuje několik způsobů. Můžete posunout stávající Wi-Fi router, použít Wi-Fi extender nebo více jednotek, tzv. Mesh systém. Nejvhodnějším řešením je ale použití venkovního přístupového bodu a jeho napojení na stávající Wi-Fi router pomocí UTP kabelu. Jen tak získáte spolehlivou a stabilní Wi-Fi a budete si moci užívat internetového připojení i u bazénu nebo při posezení s rodinou či přáteli.

Pro tyto aplikace jsou vhodným řešením např. venkovní přístupové body TP-Link z řady Omada. Mají rozšířený rozsah provozních teplot pro venkovní použití a odolají vnějším vlivům počasí, jako déšť či sníh. S ohledem na vaše potřeby můžete vybírat mezi třemi modely, které se liší podporovaným Wi-Fi standardem a poskytovanou rychlostí.

Instalace

Venkovní přístupové body TP-Link Omada lze připevnit na zeď pomocí držáku, který je součástí dodávky, nebo také na sloupek pomocí stahovacích pásek. Pro připojení ke stávajícímu routeru budete potřebovat dva datové UTP kabely, jeden nejlépe venkovní. Napájení přístupového bodu je pomocí technologie Power over Ethernet (PoE), kdy se napájení přenáší po UTP kabelu společně s daty. V místě venkovního přístupového bodu tedy nepotřebujete elektrickou zásuvku. Jeden UTP kabel připojíte do LAN portu stávajícího Wi-Fi routeru a k LAN portu PoE adaptéru (injektoru), který je součástí dodávky přístupového bodu. Druhý kabel zapojíte do PoE portu injektoru a do přístupového bodu. Pak stačí už jen zapojit PoE adaptér do elektrické zásuvky.

Konfigurace

Konfigurace venkovního přístupového bodu TP-Link Omada je velmi jednoduchá. Stáhněte si mobilní aplikaci Omada a v ní ve spodním menu zvolte „Standalone APs“, tedy samostatné přístupové body. Aplikace automaticky nalezne nainstalovaný přístupový bod. Klikněte na něj a otevře se vám stránka s informacemi o přístupovém bodu. V pravém horním rohu klikněte na ozubené kolečko a nastavte si vlastní jméno sítě (tzv. SSID) a heslo pro každé pásmo. Přístupové body Omada můžete případně spravovat také z vestavěného webového rozhraní.

Na doma i pro firmy

Přístupové body TP-Link Omada jsou určené i pro firemní uživatele, restaurace, hotely, školy, venkovní areály, amfiteátry či veřejná koupaliště. Při nasazení většího počtu jednotek, např. v kombinaci s vnitřními přístupovými body, switchi nebo VPN routery, můžete všechny tyto prvky spravovat centralizovaně z jediného rozhraní pomocí HW nebo bezplatného SW kontroleru Omada. Z mobilní aplikace Omada můžete spravovat svou síť také vzdáleně, kdykoli a odkudkoli.

TZ

Související příspěvky

Leave a Comment