Sportovní oblečení potřebuje správnou péči

WFQY1014EVJM-pure_jet_wash

Sportovní oblečení je zpravidla vyrobené z tzv. funkčních vláken – nejčastěji syntetických nebo s příměsí vlny. Funkční vlákna dávají oděvům velmi specifické vlastnosti. Především vás na jedné straně chrání před chladem a na druhé umožňují odvádět pot, který při tělesné námaze nebo práci nutně vzniká. Pružnost některých vláken se zase postará o to, abyste se mohli dobře hýbat. A ionty stříbra například ve sportovních ponožkách působí antibakteriálně. Kvalitní sportovní oblečení není zrovna levná záležitost. Jak o ně pečovat, aby vydrželo?

Zapojte speciální programy
Praní při vysoké teplotě sportovnímu oblečení nesvědčí – může se změnit charakter vlákna, prádlo se může tvarově deformovat a srazit. Dobré pračky proto mají speciální program pro praní sportovních oděvů přizpůsobený právě tomu, co je pro funkční vlákna nejlepší.

Používejte speciální prací prostředky a vyhněte se aviváži
K praní sportovního prádla používejte ideálně tekuté prací prostředky, které se snadněji rozpouštějí ve vodě a méně ulpívají na vláknech. Mohou to být gely pro praní vlněných oděvů, prostředky na přírodní bázi šetrné k pokožce nebo vyloženě speciální prostředky pro praní funkčního oblečení, které nenaruší strukturu vlákna a často obsahují i impregnaci například pro ochranu před vodou.

Rozhodně nepodlehněte nutkání překročit doporučené dávkování ve snaze zbavit se nečistot. Výsledkem mohou být skvrny i alergické reakce. A zapomeňte na aviváž – jejím úkolem je nejen provonět, ale také uvolnit vlákna, a proto byste se postupně připravili o elasticitu a pěkný tvar oděvů.

Pusťte na to páru
Někdy potřebujete osvěžit oblečení, které bylo dlouho uložené ve skříni a je splihlé, třeba mikiny nebo svetry. Takové prádlo je zbytečné znovu prát, jde jej jednoduše osvěžit pomocí parní funkce. Ta je také skvělá, když si potřebujete znovu obléct krátce nošený oděv. Je sice čistý, ale není to 100% ono a není čas na celý prací cyklus – i tady pomůže osvěžení párou a za pár můžete vystartovat. Pára totiž zničí bakterie a další patogenní mikroorganismy, které jsou příčinou nepříjemných pachů.

Související příspěvky

Leave a Comment