Díky rozšířené realitě se můžete podívat na historické budovy nebo se projít naučnými stezkami

Živé hory 2

Výsledkem česko-německé spolupráce je aplikace, kde se pomocí rozšířené reality nebo 360° videosféry, můžete projít po dávno zaniklých místech v sudetské krajině. Na území sedmi obcí Krušných hor díky tomu vzniklo sedm vycházkových okruhů, které nabízí až 40 vizualizací z dějin Krušnohorska. Nejedná se přitom pouze o klasická videa, nýbrž i 360° videosféru či technologickou novinku v podání rozšířené reality, kdy můžete přes displej vašeho zařízení vidět skutečné prostředí doplněné o věrohodné 3D modely či reálné postavy.

„Návštěvník může v reálném světě spatřit již neexistující historické budovy či celé areály nebo se stát svědkem rozhovoru z minulých století. Touto rozšířenou realitou se lze procházet, rozhlížet se v ní obdobně jako u 360° videosféry, či se dokonce s vytvořenými objekty vyfotit,“ vysvětluje jeden z autorů projektu kulturolog, spisovatel a filmař Petr Mikšíček.

Živé hory 1

Inovace a unikátnost aplikace podle něj mj. spočívá v propojení technologie a herectví. Jen na současné pilotní verzi sedmi okruhů se podílelo přes stovku komparsistů a herců z místních divadelních spolků. Projekt Živé hory tak pomáhá zapomenuté artefakty ve volné přírodě i na území obcí odhalit a ukázat v jejich historických souvislostech pomocí poutavých vizualizací. Tyto vizualizace spolu s prvními naučnými stezkami napříč Krušnohořím jsou podle tvůrců začátkem dlouhodobého projektu. Autoři mají v plánu jeho postupné rozšiřování na další pohraniční horské oblasti. Šetrný turismus, zapojení lokálních spolků a samospráv, zájem o historii i nové technologie, to všechno má přispívat k rozvoji zúčastněných regionů a jejich prosperitě.

Související příspěvky

Leave a Comment