Jak se samovyšetřit – krok za krokem

Z průzkumu vyplývá, že až 70 % procent žen se svými ňadry není spokojeno, přestože je v Česku označení D nejčastější velikost prsou.

Ženy bývají nespokojené nejen s velikostí prsou, ale také s jejich vzhledem. Občas je může trápit výrazná estetická odlišnost ňader. Odborníci z řad lékařů však ženy neustále ujišťují, že žádné dva prsy na světě nejsou úplně stejné. Zasloužený obdiv patří prsům hlavně v mateřství. Mléko, které se tvoří v prsu, je totiž tou nejuniverzálnější a nejhodnotnější potravou pro každé miminko. Dokáže se přizpůsobit potřebám rostoucího dítěte a dodává mu pravidelný příjem optimálních živin, jako jsou sacharidy, bílkoviny, enzymy a vitamíny. Jeho kalorická hodnota – 67/kcal na 100 ml, je dokonce dvakrát vyšší než kalorická hodnota piva!

Občas nás ale dokáže tento párový orgán pořádně potrápit. Prsa totiž mohou onemocnět různými druhy zánětů a dalšími vážnějšími nemocemi. Setkat se můžeme s onemocněním benigního typu, tedy nezhoubným, ale i s přednádorovými změnami či maligními nádory, tedy rakovinou prsu.

Rakovina prsu se u celých 75 % žen projevuje jako hmatná nebolestivá bulka. Méně častými projevy jsou pak bolesti prsu, vtažení kůže či bradavky a výtok z bradavky. Žena může pociťovat i celkové nechutenství, bolesti v kostech a pozorovat rychlý úbytek na váze.

Jediným řešením, jak včas odhalit karcinom, je prevence. Jak ta primární, která nabádá k zdravému životnímu stylu, tak současně také sekundární, která se zaměřuje na včasné objevení příznaků chorob za pomocí různých metodik. Ty zahrnují veškeré preventivní prohlídky, jak u praktického lékaře nebo třeba u gynekologa. Ženy po 45. roku věku by pak měly také každé dva roky docházet na preventivní screening rakoviny prsou prováděný v mamografických centrech. Vzhledem k tomu, že mezi jednotlivými screeningy je časový úsek dvou let, je vhodné doplňovat péči o zdravá prsa právě samovyšetřováním, které je velmi vhodnou metodou prevence i pro mladé ženy a dívky. Každoročně je měsíc říjen symbolem boje proti rakovině prsu, pokud ještě samovyšetření pravidelně neprovádíte, je ideální čas začít!

Proč je důležitá pravidelnost? Důvodem proč se toto vyšetření dělá každý měsíc je, abyste si všímali změn, které v prsu nebyly minulý měsíc. Každý člověk zná své tělo nejlépe, proto může včas zaregistrovat, když s ním není něco v pořádku.

Jak se samovyšetřit – krok za krokem

  1. Sahejte si na ně každý měsíc. Nejlepší to je 5. až 10. den od začátku menstruace. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoliv den v měsíci.
  2. Mrkněte na ně do zrcadla. Jsou stejná jako minule? TIP: Zvedněte ruce nad hlavu a prohlédněte si je znovu.
  3. Všímejte si. Sledujte změny prsou, jako jsou: výtok z bradavky, změna kůže prsu, změna tvaru bradavky, změna tvaru prsu a změna velikosti prsu.
  4. Sáhněte si na ně. Nejlépe třemi prsty naplocho, krouživými pohyby. Nejdřív zakružte povrchově, potom trošku do hloubky.
  5. Prohmatejte je celá. Od klíční kosti až do podpaží až k podprsenkové rýze. Všímejte si nerovností na povrchu prsou i uvnitř nich.
  6. Vyšetřujte vždy opačnou rukou. Levou rukou prohmatávejte pravé prso a naopak. TIP: Jestli máte větší prsa, začněte vsedě nebo vestoje a pak to samé zopakujte vleže na boku.
  7. A na závěr odměna! Vezměte prsa do dlaní a promněte je, abyste se ujistila, že jste na nic nezapomněla.
  8. Když nic nenahmatáte, to máme radost! Tak si na ně sáhněte zase za měsíc
  9. Když něco nahmatáte, nepanikařte. Nestyďte se a nehledejte rady na internetu, ale začněte jednat! Ihned a osobně navštivte praktického lékaře nebo gynekologa. Ten vám vystaví žádanku na odborné vyšetření.

Související příspěvky

Leave a Comment