Jednoduchá pravidla na zamrazení ovoce a zeleniny

Whirlpool_hrášek_ilustrační

Prozradíme tři jednoduchá pravidla zmrazování a jak na to, aby z plodů léta nakonec nebyla jen nevzhledná kaše.

  • Ne všechno jde zamrazit

Zamrazit můžete spoustu druhů ovoce i zeleniny. V mrazáku tak bez problémů uchováte třeba jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny. A také hrášek, fazolky nebo brokolici. Podstatně náročnější je uchovávání plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor. Po rozmrazení se změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí a jsou nepoživatelné.

  • Ovoce i zeleninu si na mrazení připravte

Ovoce i zeleninu, kterou můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypte krystalovým cukrem – ideálně třtinovým, který jednak báječně chutná, a je navíc na rozdíl od bílého řepného cukru zdravý. Jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce naporcujte do vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte svárem. Pozor na vakuování! Není vhodné, protože by choulostivé ovoce rozdrtilo a odsálo šťávu. Větší ovoce, jako jahody nebo meruňky, očistěte, pokrájejte na menší kousky a okamžitě zakapejte citronovou šťávou. Dopřejte jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru, naporcujte, a uložte do vhodných sáčků.

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením tzv. blanšírovat. To znamená velmi krátce povařit v dobře osolené vroucí vodě, přecedit a ihned ochladit v nádobě s chladnou vodou s ledovou tříští. Uchová si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu. K blanšírování se báječně hodí i parní trouba, která dovede vařit ve 100% páře. Takto vybavené jsou například nové trouby Whirlpool s technologií SteamSense+. Celý proces bude mnohem pohodlnější a navíc se obejde zcela bez soli.

  • Hlavně rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně. K tomu slouží funkce SuperFreeze, což je vlastně velmi rychlé mrazení přímým přívodem chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení.

Související příspěvky

Leave a Comment