Zavařovat můžete i v troubě

marmeláda_2

Vedle obvyklého pečení a grilování zvládnou i třeba i šetrné rozmrazování, ohřev talířů před podáváním jídla nebo zavařování. Na extra velký osmilitrový pekáč, který je součástí vybavení, pohodlně vyrovnáte hezkou řádku zavařovacích sklenic. A svoje vlastnoručně vyrobené dary léta pak můžete sterilizovat i bez speciálního zavařovacího hrnce, který by vám po většinu roku překážel. Náročnější zavařeniny, jako třeba borůvková nebo ostružinová povidla, můžete v troubě i připravit pozvolným rovnoměrným „tažením“ bez připálení.

Tip na skvělou jahodovou marmeládu s bezem podle blogerky Live with Anny

Budete potřebovat:
˗ 1 kg očištěných jahod
˗ 300 g cukru
˗ lžičku citrusového pektinu (případně podle návodu na krabičce)
˗ lžičku kyseliny citronové
˗ bezové květy

A jak na to?

Očištěné jahody dejte do hrnce se silným dnem a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Přiveďte jahody k varu a nasypejte do nich cukr smíchaný s pektinem. Pokud marmeládu připravujete v oválném kastrolu nebo obdélném pekáčku, můžete s výhodou využít funkci BridgeZone, kterou má indukční varná deska sporáku a propojit dvě levé plotýnky do jedné velké. Marmeládu vařte ještě pět minut. Nakonec do marmelády vmíchejte bezové květy a ještě horkou ji přelije do sterilizovaných sklenic. Pořádně utáhněte víčka. Nakonec marmeládu zavařte přímo ve sporáku nebo troubě v hlubokém pekáči s vodou asi 40 minut při teplotě 170 – 180 °C a poté nechte ještě ve vypnuté troubě 30 minut odpočívat.

Jak dlouho a při jaké teplotě zavařovat?

Okurky
˗ Předehřev: ne
˗ Zavařování: 150°C po dobu 40-45 min.
˗ Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.
˗ Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody Ovoce (třešně, meruňky apod.)
˗ Předehřev: ne
˗ Zavařování: 170 °C po dobu 40-55 min.
˗ Ve vypnuté troubě ponechat ještě 30 min.
˗ Poloha roštu 1, na roštu pekáč, v pekáči ½ l vody

Maso (uzené, vepřové apod.)
˗ Předehřev: ne
˗ Zavařování: 95°C po dobu 60-75 min.
˗ Po ukončení zavařování sklenice vyjmeme, otočíme dnem nahoru, položíme na utěrku a necháme zvolna vychladnout.

Houby
˗ Předehřev: ne
˗ Zavařování: 250 °C po dobu 8-10 min. u menších sklenic (8 ks na plech) nebo 10-12 min. u větších sklenic (6 ks na plech)
˗ Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme (lze použít jen skleničky s víčky na závit)

Související příspěvky

Leave a Comment