Tři nejčastější důvody, proč vyprané prádlo hezky nevoní

Whirlpool FFB 8448 BV

Vůně právě vypraného prádla je pro většinu z nás hotový balzám na duši. Ale někdy na nás místo toho nás čeká nelibý odér, jaké to má důvody?

Zapomenuté prádlo

Pokud na vás prádlo hodiny čekalo v bubnu, určitě vonět nebude. Mokrému prádlu ale neprospívá ani mnohem kratší čas, kdy leží zmuchlané na dně pračky ̶ když třeba chcete dokoukat film nebo si jdete zaběhat a očistě svých svršků ponecháte volný průběh. Nepříjemný pach se může se projevit hned, ale někdy až po usušení prádla. Každopádně nepotěší.

Pro boj s pachy mají některé pračky praktický i parní program Steam Refresh k osvěžení suchého prádla – třeba dlouho uloženého oblečení, které může být cítit zatuchle. Nebo i krátce nošeného oděvu, například bundy, od cigaretového kouře nebo výparů ze smažení.

Přeplněná pračka

Kapacita pračky se měří podle hmotnosti suchého prádla. Pračka na 8 kg tedy skutečně vypere hromadu prádla, které váží 8 kg. Pamatujte však, že nejlépe pere, když je naplněná zhruba na 80 %, aby se prádlo mohlo v bubnu volně pohybovat. Nikdo z nás ale asi prádlo před praním neváží. Jednoduchá pomůcka zní – do bubnu by se měla nad prádlo pohodlně vejít ruka s roztaženými prsty. Když perete jemné prádlo nebo vlnu, plňte maximálně do poloviny.

I pračka si zaslouží péči

Věnujte pozornost těm částem pračky, kde se většinou nečistoty usazují: je to především okolí gumového těsnění dvířek a zásobník na prací prostředky. A pak také filtr, ve kterém se zachytávají vlasy, vlákna a drobnosti z prádla. Všechna tato místa se vyplatí pravidelně čistit. Rozhodně se nepouštějte do experimentů a nepoužívejte na odstranění usazenin ani ostré předměty, ani příliš agresivní přípravky nebo dezinfekční prostředky, které by mohly například poškodit gumu. Stačí vlhký hadřík, kterým gumu utřete. A jednou měsíčně nechte pračku „proběhnout“ s profesionálními oxidačními tabletami Wpro Power Fresh pro odstranění nevonného a kluzkého povlaku, usazenin a zápachu z pračky.

Související příspěvky

Leave a Comment