V neděli bude světový den dárců krve – co je potřeba znát před odběrem

vizual

Světový den dárců krve připadá na 14. června. Každý z nás může pomoci, a pokud se rozhodnete zařadit mezi dárce, můžete se spojit s jakoukoli transfuzní stanicí v republice. Stanici si můžete vybrat podle lokality, kde bydlíte, nebo podle toho, jaká stanice krev potřebuje nejvíce (zjistíte na webu, nebo do dané transfuzní stanice rovnou zavolejte). Ještě než vyrazíte krev darovat, přečtěte si několik informací, díky kterým zjistíte, zda vaše cesta nebude zbytečná.

Dárcem se nemůžete stát například pokud ještě nejste plnoletí nebo třeba vážíte méně než 50 kg. Přehledně a stručně najdete všechny informace na webu Českého červeného kříže.

Na co přesně se připravit?

Po příchodu na transfuzní stanici vás čeká registrace. Před odběrem je nutné vyplnit dotazník a podepsat tzv. informovaný souhlas. Jedná se o souhlas s provedením odběru, předepsanými vyšetřeními a zpracováním osobních údajů pro potřeby transfuzní služby a Českého červeného kříže. Také je třeba potvrdit, že nepatříte mezi osoby s rizikovým chováním vzhledem k nákaze a přenosu infekčních onemocnění. Sestřička vám změří teplotu, tlak a pulz a vpichem do prstu zjistí váš krevní obraz. V případě, že bude vše v pořádku, následuje samotný odběr tzv. plné krve. Plná krev se odebírá v množství 450 ml a vlastní odběr trvá asi 7-10 minut. Na závěr obdržíte malé občerstvení na posilněnou.

Co byste ještě měli vědět …

Než se vydáte pomáhat

  • Nezapomeňte na hydrataci. Před, ale i po odběru, je potřeba dostatečně pít. Ideálně neslazené tekutiny.
  • Večer před odběrem zkuste vynechat tučná jídla a dát si něco lehkého. Také alkoholické nápoje byste měli ze seznamu vyřadit.
  • Odpočinek. Dejte si pauzu. Přečtěte si dobrou knihu, pusťte si romantický film. Před odběrem jednoduše vyřaďte jakoukoli fyzicky náročnou aktivitu.

Ráno před odběrem

  • Lehká snídaně, například čaj a rohlík, je ideálním jídlem před odběrem. Není to tak, že byste museli držet úplnou hladovku. Naopak určitě nevyrážejte na lačno.
  • Na odběr si nezapomeňte vzít občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny ČR.

Není tak těžké pomáhat, co myslíte? Na nic nečekejte a vyberte si nejbližší transfuzní stanici a pojďte do toho s námi.

Související příspěvky

Leave a Comment