Kurkuma – hvězda moderních studií – 2.část

Kurkuma - Kurkumin

V první části článku jsme se dozvěděli to nejdůležitější o kurkumě neboli indickém šafránu. Tento název si vysloužila díky žluto-oranžovému zabarvení kořene, který jinak vypadá velmi podobně jako zázvor. Co jsme však zmínit nestihli je, že je považována za jedinečné přírodní antibiotikum a také probiotikum, protože pomáhá zlepšovat střevní mikroflóru. Sportovci zase ocení její jemnou péči a posílení vazů stejně jako pomoc při trávení bílkovin. Těhotné ženy by se jí naopak ve větším množství měly vyhnout.

Jak nejlépe kurkumu užívat? Odpověď na tuto otázku je zásadní. Kurkumin totiž není rozpustný ve vodě, takže pouze s vodou vstřebá naše tělo jen asi 1% látky. Jednou z možností je kombinace s pepřem. Ten zabrání rychlému vstřebávání skrze střevní stěny a tím se zvýší jeho absorpce. Dalším pomocníkem je olej. Kurkumin miluje tuky a oproti vodě se v nich velmi rád a snadno rozpouští. Pokud trpíte suchým kašlem či bolestí v krku, zkuste před spaním vypít šálek teplého mléka, ve kterém se po dobu 3 minut vařila asi 1 čajová lžička kurkumového prášku.

Tip na závěr: Smíchejte 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo), 1 polévkovou lžíci kurkumového prášku, 1 čajovou lžičku mletého pepře a směs použijte do polévky či kari.

Autorka: Katka Volková

Související příspěvky

One Thought to “Kurkuma – hvězda moderních studií – 2.část”

  1. […] V první části článku jsme se dozvěděli to nejdůležitější o kurkumě neboli indickém ša… […]

Leave a Comment