Sytě zbarvený kurkumový prášek má dnes na poličce mezi kořením asi každý. Obvykle je i součástí kari koření. Málo kdo již ví, že zásluhou Arabů je kurkuma v evropském prostoru již od starověku. Sama chuť až tak oslnivá není, ale pozitivní účinky na naše zdraví jsou úžasné. Co je na ní tak zázračného?
Kurkuma se vyrábí z kurkumovníku „Curcuma longa“. Složka, která je štítem i posilou pro naše zdraví, je kurkumin. Je v něm obsažena většina antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Ty si hravě poradí se záněty, posílí naši imunitu, čistí krev a velmi dobře ochrání a podpoří naše játra. Má-li člověk dobrá játra, drží se ho dobrá nálada a leckterý neduh se naopak drží v uctivé vzdálenosti od nás. Dokonce i nadbytečná kila mají tendenci obejít nás obloukem a usadit se ve slabším, chmurnou náladou a podmračeným čelem podpořeném organismu. Pomáhá i při zánětech střev nebo při kožních problémech. Velmi dobrých výsledků se dosahuje při léčbě lupénky.
Několik nezávislých studií došlo k závěru, že hvězdné působení kurkumy se projevuje při bolestech. Zde dokonce dokáže nahradit takové „pašáky“ jako jsou nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDs), (např. ibuprofen, nurofen či voltaren). Pokud si tedy vyberete vhodné doplňky, kde je skutečně obsaženo dostatečné množství kurkuminu, pak máte vyhráno nad bolestí i vleklými záněty.
Zajímá vás, jak to ten šikula kurkumin dělá, že má takový úspěch při eliminaci nezdravého zánětu? Je to prosté, ostatně jako vše, co doopravdy funguje. Doslova se „napíchne“ na různé buněčné signalizační cesty, které spouštějí zánětlivé procesy, a prostě je „vypne“. Je to sice zjednodušené, ale velice názorné vysvětlení.
Tip na závěr. Jedna čajová lžička kurkumy smíchaná s čajovou lžičkou medu a trochou vody posílí imunitu, zažene kyselost v těle a zlepší vám každé ráno.
Autorka: Katka Volková
[…] Kurkuma se vyrábí z kurkumovníku „Curcuma longa“. Složka, která je štítem i posilou pro n… […]
[…] V první části článku jsme se dozvěděli to nejdůležitější o kurkumě neboli indickém šafránu. Tento název si vysloužila díky žluto-oranžovému zabarvení kořene, který jinak vypadá velmi podobně jako zázvor. Co jsme však zmínit nestihli je, že je považována za jedinečné přírodní antibiotikum a také probiotikum, protože pomáhá zlepšovat střevní mikroflóru. Sportovci zase ocení její jemnou péči a posílení vazů stejně jako pomoc při trávení bílkovin. Těhotné ženy by se jí naopak ve větším množství měly vyhnout. […]