Děti a digitální svět

děti tablety iPad

Téma tohoto článku volně navazuje na článek „iPadové rameno“, který se zabýval používáním chytré elektroniky a jednoduchou prevencí, jak předcházet bolestem krční páteře a ramen.

Ráda bych zaměřila vaši pozornost na děti a používání chytré elektroniky. Myslím, že není nutné dětem techniku odpírat absolutně, ač je to zřejmě ta nejlepší prevence. Když už mají svůj iPad nebo chytrý telefon, měly by vědět, jak s ním zacházet správně a bezpečně. My dospělí jsme tu tak trochu od toho, abychom jim to čas od času připomněli a sami sobě též 😊Jistě si všichni pamatujeme vlastní pocity, když jsme se nechaly vtáhnout do virtuální reality nějaké hry. Nevidíte, neslyšíte, nevnímáte okolí a ani sami sebe. A z toho pramení možné problémy s pohybovým aparátem a psychosomatické potíže.

MUDr. Michaela Tomanová z nám již známé Infinty Clinic nás provedla prevencí pro dospělé a studenty a rady má i pro děti. U nich je zvlášť důležité dbát na správný vývoj pohybového aparátu a předcházet psychosomatickým problémům. Staré dobré přísloví říká: „Ohýbej proutek, dokud je mladý.“ To je jedna z nejlepších rad ve vztahu k pohybovému aparátu. Čím víc se děti hýbou, protahují a dělají si přestávky vyplněné pohybem, tím méně času tráví u těchto zařízení. Netvoří se tedy špatné pohybové návyky a předchází se ochablému či jednostranně zatíženému svalstvu. Svalové partie se vyvíjejí harmonicky a rovnoměrně.

Doporučení, která platí pro nás, platí i pro naše děti. Opřená záda, uvolněné svaly trupu a horních končetin, vhodná židle a ideálně zařízení umístěné na stole. Pokud to není možné je, nutné minimalizovat předklon podložením zařízení polštářem či něčím vhodným. Případně lze pořídit stojánek na chytrá zařízení. Během jízdy v MHD je dobré opřít ruce o trup těla, aby se uvolnila ramena a krční páteř.

Děti do dvou let by zařízení neměly používat vůbec. U starších dětí je dobré používání chytrých technologií časově omezit. Udává se, že maximální doba jsou 2 hodiny denně. Buďme upřímní, děti mají takové možnosti a bohatý vnitřní svět, že nepotřebují být omezovány digitálním světem.

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment