Digitální deník nebo online terapie pomohou s psychickým zdravím

Terapie online ilustrační

Deprese a úzkosti v době pandemie podle odborníků letos narostly až v řádech desítek procent. Určitou formou duševní poruchy údajně trpí každý pátý člověk. V boji s těmito nepříznivými statistikami mimo jiné pomáhají produkty tzv. digital mental health – tedy výdobytky digitální doby, které pomocí nových technologií pomáhají nelehké psychické potíže redukovat.

Studie Institute for Health Metrics and Evaluation z roku 2017 předpokládá, že přes 10 % populace trpí nějakou mentální poruchou. Ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl pak letos potvrdil, že koronavirová pandemie uspíšila nárůst afektivních poruch, jako jsou deprese a úzkosti, někdy až o desítky procent. Výskyt deprese je přitom dva- až čtyřikrát vyšší u žen než u mužů. Data z celého světa ukazují, že lockdown se na psychice lidí velmi nepříjemně podepsal – a že správná duševní hygiena je tedy zapotřebí více než kdy dřív. Do boje s nelehkými následky situace se vydaly i dva projekty s českým původem.

Digitální deník je aplikace založená na pravidelné sebereflexi uživatele, díky které pomáhá s prevencí duševních problémů. Sebereflexe prokazatelně snižuje pravděpodobnost vzniku deprese a úzkostí. Aplikace dokáže zaznamenávat náladu a vizualizovat ji tak, aby bylo pro člověka co nejsnazší rychle porozumět těmto informacím. Spojuje a interpretuje data z dalších aplikací jako Apple Health či Google Fit a agreguje jiná data, která ovlivňují zdraví – například počasí. Umí také zasílat autonomní adresné intervence a v nejbližší době i personalizovaná doporučení pro zlepšení duševní pohody.

Druhý projekt nabízí terapeutická sezení online. Pomůže během pár kroků najít správného terapeuta, klient se s ním propojí a sezení mohou probíhat z bezpečí domova. Každý měsíc proběhne kolem 300 sezení s terapeuty. Počet se stále zvyšuje, měsíčně přibude více než 100 nových klientů, oproti létu se zájem o služby online terapeutů ztrojnásobil. Aktuálně na platformě působí 15 terapeutů, do konce roku jich přibude dalších 10. Terap.io také začalo nabízet poukazy na terapie pro firmy, vzhledem k rostoucímu zájmu ze strany zaměstnanců. Poukazy mohou samozřejmě koupit i lidé jako dárek pro své blízké.

Související příspěvky

Leave a Comment