Upečte si vánočku s Live With Anny

Vánočka podle Live with Anny

Vánočka. Věděli jste, že do každého z pramenů se vplétá i skryté poselství? A že vánočka sama ukrývá ještě mnoho jiných tajů? Poodhalme spolu s blogerkou Live With Anny i tajemství přípravy. Odměnou vám bude chutná, nadýchaná a dokonale upečená vánočka, kterou ohromíte své blízké.

Ta pravá vánočka se plete z devíti pramenů. Čtyři spodní představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny propojuji rozum, cit a vůli. A vrchní dva symbolizují vědění a lásku.

Upéci dobrou a chutnou vánočku, která se v troubě nerozuteče do stran, a bude upečená opravdu rovnoměrně do zlato-červena není jen tak. Není to totiž jen věc dobrého receptu. Zkušenost a dobré rady jsou v tomto případě nad zlato.

Tipy blogerky Live With Anny:

  • Všechny přísady musejí mít kvůli správnému kynutí stejnou pokojovou teplotu – hlavně vejce, kvasnice a mouka.
  • Na vánočku se hodí polohrubá mouku, kterou je potřeba předem prosát, aby se provzdušnila a těsto bylo kypřejší a lépe kynulo.
  • Cukr by měl být jemný pískový bez hrudek. Pozor na dávkování, méně bývá lépe, neboť přeslazené těsto se často rozeběhne a vánočka ztratí svůj vysoký tvar.
  •  Vejce můžeme dát celá, ale lepší je dát jen žloutky.
  •  Tuk dělá vánočku vláčnější. Ideální je máslo, případně s trochou čerstvého sádla. Tuk musí být rozpuštěný, ale ne horký, jen vlažný. Mléko předem nahřejeme, aby bylo vlažné, opět nesmí být horké.
  •  Vykynutí těsta záleží na droždí. To by mělo být čerstvé, bez pachu, neokoralé.
  •  Dobře vypracované těsto se nechytá rukou ani válu, je husté, hladké a lesklé. Necháme je v míse pod utěrkou zvolna kynout v teplé místnosti, asi 2-3 hodiny, ale ne přímo u zdroje tepla. Rychlé vykynutí je špatné – těsto po upečení stejně rychle spadne. Těsto je dobře vykynuté, když zvětšilo svůj objem asi o polovinu a je pórovité. Vtlačíme-li do těsta prst, důlek se vyrovná.

Ideální podmínky kynutí jde vytvořit i pomocí speciální funkce některých trub.

A jaký je Annin recept na zaručeně nejlepší vánočku? 
Co budete potřebovat:
˗ 40 g droždí
˗ 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
˗ 250 ml plnotučného mléka
˗ 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
˗ 3 špetky soli
˗ 2 žloutky
˗ 125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla
˗ citronová kůra (z 1 citronu)
˗ 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
˗ 1 vejce na potření vánočky
˗ 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání

Jak na to?
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra – první, nejnižší patro vyrobíte ze čtyř copů, druhé patro ze tří copů a poslední ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.

Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:

  • všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,
  •  v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,
  •  v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý pramen přes levý,
  • a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.

První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.

„Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučuji orientovat se taky podle barvy a vůně vánočky, jakmile začne vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut,“ dodává Anny.

Související příspěvky

Leave a Comment