Recept na boršč blogerky Live With Anny

MORA boršč 2

Ukrajinský boršč musí být sytě červený; řepa se proto vaří zvlášť a ještě před samotnou tepelnou úpravou se lehce zastříkne octem nebo citronem. Historicky se používala i kvašená řepa. Do zeleninové směsi se přidává petrželka, kopr a rajčatový protlak nebo i čerstvá rajčata. Boršč je podáván většinou horký, s česnekovými brioškami a kopečkem zakysané smetany s čerstvě nasekanými bylinkami. Vydatnější ukrajinský boršč se doplňuje nakrájeným uzeným vepřovým bokem nebo nakrájenou klobásou.

Tato lahůdka se z Ukrajiny rozšířila nejen do okolního Ruska a Polska, ale i do Finska a až na Kavkaz. Říká se, že každá rodina má svůj jedinečný recept. Vyzkoušejte boršč podle blogerky Live With Anny, a uvařte ho spíš víc, než míň. Je totiž tak dobrý, že jeden talíř rozhodně nebude stačit. A kdoví, třeba po čase vytvoříte svoji rodinnou variantu, a recept budete předávat žadonícím potomkům.

Co budete potřebovat:
• 4 lžíce olivového oleje
• 200 g slaniny
• 300 g mrkve
• 100 g petržele
• 50 g celeru
• 1 velkou cibuli
• 500 g hovězího masa
• 3 stroužky česneku
• 600 g červené řepy
• 2 l poctivého hovězího vývaru z morkových kostí a masa (případně si pomozte kostkou bujónu)
• 6 kuliček nového koření
• 3 listy bobkového listu
• 1 lžičku soli
• 500 g kysaného zelí
• 400 g zakysané smetany
• 400 g balkánského sýra
• krajíce čerstvého chleba podle počtu osob
• 500 g brambor

A jak tu dobrotu připravit?
Ve velkém hrnci si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte na kostky nakrájenou slaninu. Poté přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše restujte zhruba 10 minut. K restované zelenině přidejte cibuli a nechte se zeleninou lehce zpěnit.

K zeleninovému základu poté přidejte na menší kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek a na větší kousky nakrájenou červenou řepu, kterou můžete předtím případně krátce povařit zvlášť – polévka pak bude ještě výrazněji červená. Zalijte vývarem, dochuťte solí, novým kořením, bobkovým listem a přiklopené nechte pomalu táhnout při nízké teplotě, dokud nebude maso měkké. Může to trvat zhruba dvě hodiny. Mezitím na jiné plotně uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a orestujte. Do hotové polévky nakonec přidejte lehce pokrájené a propláchnuté kysané zelí.

Podávejte se zakysanou smetanou, kostičkami orestovaných brambor, nadrobno nakrájenými bylinkami (koprem nebo petrželkou) a s krajíci čerstvého chleba. Můžete přidat i na kostičky nakrájený balkánský sýr.

Související příspěvky

Leave a Comment