Tipy k správnému používání myčky

Myčka na nádobí

Myčka nádobí vám ušetří čas a peníze, ale je potřeba dodržet několik pravidel. Jak do myčky vše správně naskládat. Důležitá je i správná volba programů a teploty vody.

Myčky mají různé automatické programy, které si samy upraví teplotu a dobu mytí podle míry zašpinění a nemusíte nad ničím složitě přemýšlet. Pro velmi špinavé nádobí, jako jsou například hrnce a kastroly s připáleninami, je ale potřeba zvolit silnější „kalibr“, a tím je intenzivní program s vodou o teplotě 70 °C. Ten je také vhodný k mytí například kojeneckých lahví.

ECO program myje zpravidla při 50 °C a je nejúspornější z pohledu spotřeby vody a energie. Hodí se pro mírně znečištěné nádobí. Trvá však zpravidla nejdéle.

A pokud myčka není zaplněná, použijte program pro ½ náplň. Ten totiž přizpůsobí mycí program tak, že spotřebuje méně energie a vody. Lepších výsledků sušení dosáhnete, když použijete možnost automatického otevření dvířek myčky po ukončení mycího programu. Tento systém je navíc velmi efektivní: jde o přirozeně rychlé sušení při nízké spotřebě energie. Nezapomeňte, že pokud je myčka vestavěná, okolní nábytek či zařízení musejí být odolné vůči kondenzaci.

Některé myčky jsou vybavené příborovou zásuvkou a dvěma koši na nádobí. Do příborové zásuvky se vejdou příbory, naběračky, metly, servírovací příbory a podobné nádobí. Do horního koše vyskládejte sklenice, hrnky, misky, talířky na pečivo a podšálky. Do dolního koše patří talíře, servírovací mísy a hrnce. Pamatujte, že všechny znečištěné plochy nádobí by měly směřovat směrem do myčky a směrem dolů. Nádoby nevkládejte do sebe ani přes sebe. Nádoby jako hrnečky nakloňte tak, aby se důkladně opláchly vodou a následně i vysušily. Předměty, které by mohly propadnout košem myčky, umístěte do příborové zásuvky.

Stále je ale pár věcí, které byste do myčky dávat neměli. Jedná se o věci běžné a každodenní potřeby, které by mohla myčka nenávratně poškodit.

U některých skleniček se mohou objevit matné pruhy či šmouhy, které zpravidla vznikají kvůli příliš vysoké teplotě při mytí a oplachu, ale může je způsobit i nekvalitní přípravek. Prevencí je tedy volit speciální program na mytí skla.

Ostré kuchyňské nože se v myčce otupují, takže do ní rozhodně nepatří. Někteří výrobci teflonového nádobí nedoporučují mytí v myčce, dále dřevěné výrobky jako prkénka a dřevěné kuchyňské náčiní do myčky nepatří. Dřevo může popraskat kvůli namočení i vysoké teplotě. Možná to nebude po první lázni vidět, ale postupně k poškození jistě dojde. A ani chemie v myčce dřevu zrovna nesvědčí.

Nádoby z plastu je možné použít do myčky pouze tam, kde to výrobce povoluje. Vždy je dobré dodržovat symboly vhodnosti či nevhodnosti mytí v myčce. Obecně je lepší umístit plastové výrobky do horního koše. Topné těleso myčky je totiž dole, a proto je tam i vyšší teplota.

Související příspěvky

Leave a Comment