Koukání na televizi nebo do telefonu před spaním vám spíše uškodí

spánek

Někdo si lehne do postele a usne do několika minut, někdy i po pár vteřinách, někdo se snaží usnout někdy i několik hodin, a to i když úroveň únavy je srovnatelná. Často to pak dopadne tak, že si na mobilu začnete brouzdat po internetu, sociálních sítích nebo si pustíte nějaký film. To ale sice pomůže usnout, ale z dlouhodobého hlediska nám to spíše uškodí.

Proč to tak je?

Každý z nás má vnitřně nastavený biorytmus (Cirkadiánní rytmus), což je kolísání aktivity a bdělosti nejčastěji s denní, měsíční nebo roční periodou. Díky různému nastavení, je známé označení rozdělení na “skřivany” a “sovy”. Obecně při setmění, vaše tělo začne produkovat zvýšenou hladinu melatoninu, díky kterému snadněji usnete, proto se snáz usíná v zatemněné místnosti.

Jak už určitě víte, televize, tablety, počítače, mobily, vydávají tzv. modré světlo. Takže když se při usínání budete dvě hodiny zabývat koukáním do telefonu, zabrzdí to vytváření melatoninu a vaše usínání bude ještě těžší.

V podstatě bychom se neměli vystavovat před a při spánku žádnému umělému světlu, to ale v dnešní době není snadno proveditelné.  Každý přístroj ve standby režimu, router, případně digitální hodiny z trouby, vydávají světlo. Zkuste alespoň dvě hodiny před spaním omezovat jasné světlo.

Jana Efmertová

Související příspěvky

Leave a Comment