Media pro archivaci dat

Verbatim MDISC

Verbatim50 years VerbatimV několika předchozích článcích jsme vás seznámili s tím, jak archivovat velké objemy dat. Průkopníkem v této oblasti je už po léta společnost Verbatim, jejíž výrobky jsou po léta známé a která v současnosti je jediným dodavatelem značkových Blu-ray vypalovacích disků na světě. V nich se zrcadlí padesátileté zkušenosti, protože letos právě Verbatim slaví 50leté výročí existence.

V současné době v nabídce Verbatimu najdete všechny optické disky – od CD-R s kapacitou 700 MB před DVD (4,7 GB) a DVD Double Layer (DVD-DL, 8,5 GB), přepisovatelný disk DVD-RAM Double Sided (9,4 GB), přepisovatelné DVD-RW i DVD se speciální vrstvou, která se schopna potisku pomocí inkoustové tiskárny. Tak si můžete třeba na hudební nebo video disk nastříkat nějaký pěkný obrázek nebo přesně určit, jaký je obsah disku.

Verbatim BDXL

Na špici nabídky pak stojí disky Blu-ray. A tady je zcela neoddiskutovatelně přeborníkem v kapacitě „macek“ BDXL, který „unese“ až 100 GB dat. Ten existuje v provedení, umožňující potisk inkoustovou tiskárnou na neaktivní stranu povrchu BDXL. Samozřejmě zde pak máte možnost koupit pro uložení menších projektů BD disk s kapacitou 25 GB nebo dvouvrstvý disk BD-DL s kapacitou 50 GB.

Verbatim backup discNabídka Verbatimu je v oblasti značkových a léty ověřených optických médií stále nesmírně široká, protože si můžete vybrat média s možností potisku na inkoustové tiskárně nebo média umožňující různou rychlost zápisu. Výrobce zaručuje třeba u BD až šestinásobnou rychlost zápisu, ostatně maximální možnou rychlost zápisu si můžete vyzkoušet sami s pomocí vypalovacích a archivačních programů.

Co je však velmi důležité, je to, že výrobce u svých optických médií hovoří o tom, že na ně zapsaná informace vydrží až tisíc let. Právě proto jsou tato značková média od Verbatimu tak žádaná a tvoří stále špičku v nabídce. Důvodem vysoké trvanlivosti dat je to, že záznam se neprování magneticky, takže je zcela imunní vůči vnějším magnetickým polím. Záznam se provádí laserem, pracujícím v modrém spektru, který zapisuje jednou pro vždy nesmazatelně údaje do disku – a ten je pak schopen tato data udržet na věky. Video, které dokládá důležitost zálohování dat, najdete zde.

Související příspěvky

Leave a Comment