Externí mechaniky zvládnou zálohy i archivaci

VerbatimSpolečnost Verbatim, která letos slaví 50leté výročí od svého založení, nově přidala do svého programu i vypalovačky Blu-ray. Optické disky Verbatim, na které vypalovačky ukládají data, jsou jedinými značkovými médii na trhu.

Verbatim může pomoci se zálohováním i archivací elegantními mechanikami. Ty se liší podle způsobu připojení k notebooku. Nejnovější model Ultra HD 4K External Slimline Blu-ray Writer umožňuje ukládání videí ve 4K rozlišení díky schopnosti maximální až šestinásobné rychlosti zápisu a čtyřnásobné rychlosti čtení pro BD-R a BD-R DL, ale i běžně používaných dat, obrázků, projektů a podobně. Data lze z nich samozřejmě i zpětně přečíst, výrobce hovoří o délce životnosti záznamu na Blu-ray (BD) discích v řádu stovek let (viz graf v předchozím článku).

K propojení mechaniky s notebookem nebo ultrabookem je použito rozhraní USB 3.1 GEN 1 s USB-C konektorem. Tyto mechaniky mají velikost jen o málo větší, než jsou jimi používané disky k vypalování. Kromě disků BDXL s kapacitou 100 GB zvládnou i dvouvrstvé BD s kapacitou 50 GB i jednovrstvé BD s kapacitou 25 GB. Z důvodu zpětné kompatibility vypalovačky zvládnou vypálit i média DVD nebo CD, stejně tak je mohou i bezproblémově přečíst.

Velkou výhodou zmíněné vypalovačky je to, že nepotřebuje napájení, tedy nějaký externí napájecí zdroj, který by přispěl k rozšíření kabelového salátu na vašem stole. To proto, že mechanika si energii pro svůj provoz bere přímo z USB portu, do kterého je připojena. Pro vypalování výrobce, společnost Verbatim, dodává skvělý a léty prověřený vypalovací software Nero Burn and Archive, který si – kromě výše zmíněných BD disků – poradí i DVD Double Layer (DVD DL) o kapacitě 8,5 GB i DVD±R jednovrstvými o kapacitě 4,7 GB, i s CD s kapacitou 700 MB. Pro každý ukládaný projekt, který chcete archivovat, se tedy můžete vybrat to správné médium s dostatečnou nebo právě odpovídající kapacitou. Podle již zmíněného obrázku v předchozím článku již víte, že optická média se hodí spíše k archivaci projektů, která si chcete uklidit z disku, pro běžné zálohování se moc nehodí. Ostatně, zde si můžete sami vyzkoušet a posoudit, zda zálohujete nebo archivujete správně.

Verbatim Ultra HD 4K External Slimline Blu-ray Writer

Ale zpět k nové vypalovačce: zde by bylo dobré ještě vědět, že zálohy jsou plně kompatibilní s technologií MDISC a že jako součást koupě této vypalovačky dostanete 25GB BD disk Verbatim splňující právě požadavky této technologie. Kromě 25GB BD dostáváte s tímto přístrojem Ultra HD 4K Slimline vše, co vám pomůže okamžitě ji začít využívat: kabel USB-C na USB-A, adaptér USB-A na USB-C, software Nero Burn & Archive na CD, návod k použití na CD a příručku rychlé instalace.

Verbatim dodává i další verzi externí slimline vypalovačky CD/DVD, která zvládne vypalovat DVD a CD. Tu užijete především tam, kde není třeba archivovat tak velké objemy dat a vystačíte s 9,5 GB z DVD-DL, 4,7 GB u DVD nebo 700 MB u CD. Myslíme si ale, že nikdy dopředu nevíte, jak velké objemy dat budete potřebovat v budoucnu archivovat, a proto doporučujeme orientovat se rovnou na prvně uvedený model slimline vypalovačky 4K BD. Video, které dokládá důležitost zálohování dat, najdete zde.

Související příspěvky

One Thought to “Externí mechaniky zvládnou zálohy i archivaci”

  1. […] několika předchozích článcích jsme vás seznámili s tím, jak archivovat velké objemy dat. Průkopníkem v této oblasti je už […]

Leave a Comment