První produkty s prvky zvukové rozšířené reality

sluchátka Bose QuietComfort 35 II

Společnost Bose začíná do svých produktů jako první výrobce na světě integrovat prvky zvukové rozšířené reality (Audio Augmented Reality, AR). První zařízení, které tuto možnost podporují, jsou sluchátka Bose QuietComfort 35 II a také speciální brýle Bose dostupné prozatím pouze mimo Evropu. Uživatelé mohou již nyní vyzkoušet první aplikace, řada dalších se objeví během letošního roku.

Rozšířená realita je v současnosti známá především ve spojení s obrazem. Představuje koncept propojení skutečného a virtuálního světa – zpravidla funguje tak, že do obrazu, který zobrazuje skutečnost, přidává další grafické prvky. Dnes nejčastěji využívaným příkladem rozšířené reality je u nás lov pokémonů. Zajímavou aplikací je také možnost namíření kamery telefonu na historickou památku se současným promítnutím jejího názvu a dalších dostupných informací na displej. Tyto způsoby využití předpokládají propojení s GPS modulem vestavěným do přístroje.

Bose jako první na světě podporuje zvukovou rozšířenou realitu

Bose je společnost, která je neodmyslitelně spojena se světem audio reprodukce, nikoli s obrazem. Prvky zakomponované do jejích produktů tedy rozšiřují pohled na skutečný svět s využitím zvuku. Výhodou je to, že pro využití těchto možností nemusíte mít v ruce telefon a sledovat jeho displej. Můžete využívat rozšířenou realitu, a přitom se dívat kolem sebe tak, jak jste zvyklí.

Prvním zařízením Bose, které je přímo navrženo pro rozšířenou realitu, jsou brýle s označením Alto a Rondo. Ty však prozatím nejsou určeny pro evropský trh. Naopak známým produktem prodávaným u nás jsou legendární sluchátka s technologií aktivního potlačení okolních ruchů – Bose QuietComfort 35 II. Právě ty vybavuje Bose již od konce loňského roku GPS modulem a víceosým gyroskopickým senzorem. Ty umožňují využít aplikace pro rozšířenou realitu. Podporu dostanou i nové generace dalších vybraných produktů.

Zmíněná zařízení poznají nejen vaši lokaci, ale také směr, kterým se díváte. Díky tomu vám například navigace může do sluchátek oznámit, že máte zahnout doleva kolem McDonaldu, který je přímo před vámi, nebo přečíst informace o pamětihodnosti, na kterou se právě přirozeně díváte.

Abyste mohli zvukovou rozšířenou realitu využít, kromě samotného zařízení je třeba mít v iPhonu nebo iPadu nainstalovanou a aktualizovanou aplikaci Bose Connect (ve verzi 8.0 a vyšší). Poté můžete stahovat a používat všechny dostupné aplikace pro zvukovou AR. Verze pro Android je nyní ve vývoji.

První aplikace – navigace, tajný agent nebo virtuální caddy

První aplikace pro operační systém iOS k využití zvukové rozšířené reality jsou již ke stažení a uživatelé si mohou základní možnosti vyzkoušet už nyní. Nutno však říci, že Amerika je v možnostech uplatnění aktuálně mnohem dále. Propojení map a obrovského množství souvisejících informací je oproti našim podmínkám podstatně rozdílné.

K dispozici máte například praktickou Naviguide AR by Navisens, která propojuje prvky navigace s informacemi o okolních zajímavostech. Milovníky zábavy potěší hra Komrad AR, během které se stáváte tajným agentem, případně Head Games by Earplay, při níž používáte svůj hlas a pohyby při řešení mimozemské invaze. Možnosti zvukové rozšířené reality demonstruje aplikace Audiojack, během níž se ocitáte uprostřed hudebního vystoupení a na základě vašeho pohybu a otáčení hlavy se mění vnímání jednotlivých hudebních nástrojů kolem vás. Aplikace Golfshot sdružuje zase podrobné informace z více než 45 000 golfových hřišť. Pozná, jakou jamku, z jakého místa hrajete a kam se zrovna díváte. Díky tomu vám dokáže coby virtuální caddy doporučit hůl a podat další užitečné informace. Připravovaná apka New Balance vám pomůže pro změnu chytřeji a efektivněji cvičit a dosahovat lepších výsledků.

Výzva pro vývojáře aplikací

Společnost Bose má nyní fond vyhrazený k podpoře vývojářů aplikací pro Audio Augmented Reality s cílem posunout možnosti a hranice rozšířené reality. Bose je v tomto ohledu otevřená spolupráci i s malými firmami. Pro vývojáře je k dispozici kit Bose AR SDK beta version, který umožňuje pracovat se všemi vstupními daty, jako sledování pohybu a směru hlavy uživatele, akcelerometrem a kompasem. Kromě toho nabízí základní příručku, odpovědi na nejčastější otázky, fórum a další formy podpory, například konference či workshopy.

Související příspěvky

Leave a Comment