Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) – svatojánská kouzelnice

Třezalka tečkovaná - Hypericum perforatum

Třezalka je opravdu kouzelná bylinka. Mám s ní moc dobré zkušenosti a za mne platí, že je všelék. Zprvu žluté zabarvení se proti světlu změní v červeně tečkovanou nádheru. Červené zabarvení listů způsobuje barvivo zvané hypericin. I kvůli němu si třezalka vysloužila přezdívku krev Sv. Jana.

Je výbornou společnicí během zimních a sychravých dní. Dodává našemu tělu teplo, bezpečí a vyživuje ho. Nejlépe nám prospěje ve formě čaje nebo oleje, kterým si můžeme promazat oblast kolem páteře, boků a plosky nohou. Olej je výborný na ošetření spálenin, ekzémů a poradí si i se záněty svalů.

Její sedativní a uklidňující účinky oceníte při stresu či nervovém vypětí. Také při zranění pohybového aparátu nebo jeho zhmoždění je třezalka výbornou podporou a cestou k rychlému uzdravení.

Věděli jste, že je dokonce považována za královnu svatojánských bylin? Jistě proto, že má tak široké využití. Dokonce je možné ji využít jako přírodní antidepresivum. Nejlépe opět ve formě čaje. Pokud ovšem pijeme samotnou třezalku, tak ne pravidelně a spíše kratší dobu. Lépe ji pít ve směsi s dalšími bylinkami. Pro tyto účely se hodí meduňka či dobromysl. V kombinaci s těmito bylinkami je možné třezalku pít i častěji.

Pokud vás trápí potíže s trávením, třezalka vám jednoznačně prospěje, a ještě vám pomůže pročistit krev.

Trpíte-li nespavostí nebo máte problémy s usínáním, třezalka vám vykouzlí klid v mysli a krásné sny. Úzkost promění v příjemně hřejivý pocit a špatnou náladu odežene již po jednom šálku čaje.

Třezalka podpoří ledviny a je močopudná. Pročistí organismus a odplaví škodlivé látky z těla.

Na co si dát pozor?

Pokud berete nějaké léky (i na alergii), je dobré se poradit s lékařem. Třezalka může měnit účinky některých léků. Také se nedoporučuje při radioterapii a u některých typů onkologických onemocnění. Zpozornět by měly i ty z vás, které užívají antikoncepci. Olej z třezalky tečkované reaguje na sluneční záření. Pokožka tak může zčervenat v důsledku přílišného zahřátí.

Pokouší-li se o vás nachlazení nebo jste jen skleslí, zkuste si udělat čaj z třezalky a uvidíte, jak se vám hned uleví.

Autorka: Kateřina Volková

Související příspěvky

One Thought to “Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) – svatojánská kouzelnice”

Leave a Comment