Jádra vlašských ořechů všichni dobře známe a milujeme je pro jejich chuť a mimo jiné i dobrý energetický zdroj a výživu pro mozek. Ráda bych se pozastavila nad využitím ořechových skořápek. Ano, čtete správně. Možná ne všichni víme, ale naše babičky to věděly moc dobře, že tvrdá a nepoddajná slupka, skrývající sladké jádro, má mnohostranné využití.
Dobrá, že všichni znáte lodičky z ořechů, které se pouštějí po vodě na Štědrý den? To je mi jasné a zvyk je to krásný. Skořápky však obsahují mnoho zajímavých látek, které jsou nám velmi prospěšné. Jako jeden příklad za všechny bych zmínila jód. No ano, v našich podmínkách moře nemáme, tak nám příroda nadělila životně důležitou látku do plodiny, která je pro nás přirozená.
Výluh z ořechových skořápek je tedy výborný na prevenci a při onemocnění cukrovkou a také nám dodá energii a naprosto výborně chutná. Je dobré pít čaj z ořechových skořápek vždy jednou za 6 týdnů celý den (3-4 šálky).
Ještě aktuálnější je jeho využití při kašli. Údajně umí ulevit od zahlenění už do 2 hodin. Vy, co jste ještě nevyloupaly veškeré ořechy ze skořápek, si od teď všechny pečlivě schovejte pro případ, že by se o vás pokoušelo nachlazení.
Co potřebujeme na čaj?
- 12 ks vlašských ořechů
- 0,5 l vody
- med
Postup:
1. Pomalejší metoda. Omyté skořápky namočíme do 0,5 l vody, necháme 12 hodin luhovat. Pak vodu i se skořápkami přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Výluh scedíme a můžeme si pochutnávat.
2. Rychlejší metoda: Skořápky rovnou povaříme 10 až 15 minut ve vodě a scedíme. Odvar pijeme vlažný několikrát denně. Účinkuje většinou do druhého dne.
Uvidíme, jak vám bude ořechový čaj chutnat. Já už se na něj těším.
Katka Volková