Ořechové skořápky v podzimních plískanicích

Ořechové skořápky

Jádra vlašských ořechů všichni dobře známe a milujeme je pro jejich chuť a mimo jiné i dobrý energetický zdroj a výživu pro mozek. Ráda bych se pozastavila nad využitím ořechových skořápek. Ano, čtete správně. Možná ne všichni víme, ale naše babičky to věděly moc dobře, že tvrdá a nepoddajná slupka, skrývající sladké jádro, má mnohostranné využití.

WalnutsDobrá, že všichni znáte lodičky z ořechů, které se pouštějí po vodě na Štědrý den? To je mi jasné a zvyk je to krásný. Skořápky však obsahují mnoho zajímavých látek, které jsou nám velmi prospěšné. Jako jeden příklad za všechny bych zmínila jód. No ano, v našich podmínkách moře nemáme, tak nám příroda nadělila životně důležitou látku do plodiny, která je pro nás přirozená.

Výluh z ořechových skořápek je tedy výborný na prevenci a při onemocnění cukrovkou a také nám dodá energii a naprosto výborně chutná. Je dobré pít čaj z ořechových skořápek vždy jednou za 6 týdnů celý den (3-4 šálky).

Ještě aktuálnější je jeho využití při kašli. Údajně umí ulevit od zahlenění už do 2 hodin. Vy, co jste ještě nevyloupaly veškeré ořechy ze skořápek, si od teď všechny pečlivě schovejte pro případ, že by se o vás pokoušelo nachlazení.

Co potřebujeme na čaj?

  • 12 ks vlašských ořechů
  • 0,5 l vody
  • med

Postup:

1. Pomalejší metoda. Omyté skořápky namočíme do 0,5 l vody, necháme 12 hodin luhovat. Pak vodu i se skořápkami přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Výluh scedíme a můžeme si pochutnávat.

2. Rychlejší metoda: Skořápky rovnou povaříme 10 až 15 minut ve vodě a scedíme. Odvar pijeme vlažný několikrát denně. Účinkuje většinou do druhého dne.

Uvidíme, jak vám bude ořechový čaj chutnat. Já už se na něj těším.

Katka Volková

Související příspěvky