5 tipů, jak pomoci přírodě (a cítit se tak líp)

příroda voda

Asi všichni jsme si všimli, že s naší Zemí je něco v nepořádku: oceán je plný plastů, po celé zemi řádí sucho a vody ubývá (prognóza dokonce tvrdí, že do deseti let jí bude jen pro 60 procent obyvatel planety). Tak velké problémy jedním tahem nevyřešíme, a často proto rezignujeme s tím, že náš vliv je zanedbatelný, že jsme jen kapka v oceánu.

Nic nám ale nebrání v tom, mít občas hřejivý pocit, že planetu tolik nezatěžujeme. Týká se to tedy především toho, co po nás zůstává. Tady je pár tipů, jak v běžný den udělat něco pro planetu.

  1. Odpad je nejlepší nevytvářet. Igelitka? Ne, mám svou plátěnou tašku. Sáček na ovoce? Díky, obejdu se bez něj (nebo mi zbyl jeden z minula). Limonádu? Prosím, bez brčka. Kávu s sebou? Tady je můj termohrnek, děkuji. Stačí drobnosti, a hned je nám líp. Všechno, co kupujeme, se jednou stane odpadem. Otázka tedy zní: Můžu tu stejnou věc sehnat třeba z druhé ruky? Internet je plný bazarů a facebookových skupin jménem Swap, Daruji, Prodám…, stačí jen nepodlehnout reklamě, která tvrdí, že potřebujeme pořád nové a nové věci. Obchody, kde se nakupuje bez obalu, rostou i v naší malé zemi jako houby po dešti. Každý si jistě najde cestu, jak omezit svůj odpad. Stačí jenom chtít.
  2. Papír do modrého, plasty do žlutého, sklo do bílého nebo zeleného, plechovky do šedého a bioodpad má hnědou popelnici. Třídíme ale správně?
  3. Jeden svůj a jeden cizí, aspoň nějaký odpad zmizí. Občas jdeme na procházku do přírody a rozčilujeme se, že se všude povaluje tolik odpadu. Proč občas nějaký nesebrat? Plastový kelímek uprostřed lesa nemá co dělat. A místo toho, abychom žehrali nad tím, kdo ho tam vyhodil (což je zbytečná ztráta energie), ho můžeme sebrat a vyhodit do koše. Ať se s tím popere spalovna, ne mech a jehličí.
  4. Voda nad zlato. Splachujeme pitnou vodou. To svět neviděl – alespoň jeho většina. Když zkusíme šetřit vodu, kterou denně potřebujeme pro všechny potřeby, ulevíme tím nejen Zemi, ale i peněžence. Co takhle zkusit občas spláchnout kýblem vody, kterou jsme předtím použili na praní nebo na nádobí?
  5. Ekologické prostředky taky voní. Drogerii nakupujeme často a ani nám nedochází, že často obsahuje škodlivé látky (ftaláty, sulfáty, silikony či parabeny), které se dostávají do našeho těla nebo je splachujeme do podzemních vod. Zkusme čas od času zajít do obchodu se zdravou výživou a vyzkoušet některý z ekologických prostředků, které nejsou pro životní prostředí takovou zátěží.

Když každý den zkusíme něco nového, bude svět o to málo čistší. Vždyť co jiného je oceán než velké množství kapek.

Michala Tomanová

Související příspěvky

Leave a Comment