Jak snadno využít aromaterapii v kanceláři?

máta aromaterapie

Co se vám vybaví, když slyšíte slovní spojení „kancelářské prostředí“? Nejspíše něco velmi neutrálního, omyvatelného a rychle uklizeného, unifikovaného a ve firemních barvách. Často doplněného o stahovací rolety a klimatizaci. Jedinou, trochu osobnější oázou v poušti firemního vybavení, bude váš stůl a hrnek na kávu.

V kancelářských prostorech trávíme pomalu více času než v našich útulných domovech. Nic naplat, je to tak. Je tedy přirozené, že si prostor chceme trošku oživit, abychom se cítili dobře. Pro náš pracovní výkon je to dokonce naprosto zásadní. Jedna z věcí, která nás spolehlivě ovlivňuje, je vůně. Téma vůně a jejího vlivu je podrobněji rozepsáno v článku „Jak působí esenciální oleje na náš čich?“.Tam se dozvíte, co to je aromaterapie, jak ji můžeme použít a co si představit pod pojmem esenciální olej. Nyní bych ráda uvedla pár užitečných rad a tipů z oblasti aromaterapie, které mám v praxi ověřené a které nám mohou zpříjemnit pracovní část dne.

V první řadě je třeba zvolit způsob, jak aromaterapii budete aplikovat. Jednou z možností je mít u sebe oblíbený esenciální olej, nebo jejich směs, v lahvičce a aplikovat ho přímo na sebe. Nejlépe tedy naředěný v rostlinném oleji. V kombinaci s rostlinným olejem (mandlový, meruňkový, …) se esenciální olej vstřebá nejlépe do těla. Vůni tak máme kdykoli k dispozici. Je to praktické a v případě, že máte v kanceláři i své kolegy, předejde to různým dohadům a nepříjemnostem o intenzitě a smyslu vůně.

Mně velmi vyhovuje rozptýlit vůni do prostoru. Můžete ji tak využívat po celou dobu, co jste v kanceláři a proplout pracovním dnem s příjemným nádechem. K tomu se nejvíce osvědčil difusér. Je to zařízení různé velikosti, barev, tvarů a designů, které šetrně rozptyluje molekuly esenciálního oleje do prostoru. Užívám si tak maximální plnost vůně a zároveň vím, že s vůní je zacházeno šetrně. Difuséry, které rozptylují vůni pomocí páry, navíc příjemně zvlhčují ovzduší. To se hodí zejména v prostorech naplněných suchým, klimatizovaným vzduchem.

Další možností je aromalampa. Z mé zkušenosti je to nejčastější způsob, jak využít esenciální olej. Jednoduše nalijete vodu do mističky, přidáte pár kapek vůně ( 5-10, podle velikosti prostoru) a zapálíte svíčku, kterou umístíte do prostoru pod mističkou. Často jsou i zajímavým estetickým doplňkem. Mají ovšem tu nevýhodu, že prostor mezi svíčkou a miskou s vodou bývá příliš malý a esenciální olej se rozptýlí jen částečně. Vysoké teploty mu neprospívají. Mně se občas stane, že se zaberu do práce a zapomenu dolít vodu. Difusér se v tomto případě sám vypne, ale aromalampa vás na to upozorní poměrně nelibou vůní. Kouzlo aromaterapie pak poněkud zasmrádne, a to doslova. V některých kancelářích ani není možné pracovat s otevřeným ohněm, byť je to jen drobná svíčka bezpečně umístěná.

Také můžete využít voňavou keramiku. Je to keramická nádobka, na kterou nakapete esenci, a ona se postupně odpařuje. Má zkušenost s touto metodou není až tak příjemná. Vůně je méně intenzivní a v keramice zůstává. Když pak chcete vůni vyměnit, míchají se vám dohromady. Nic pro mne, ale jako takové minimalistické řešení, když nemáte jinou možnost, je to příjemnější, než nic.

Když už jsme u minimalistických řešení, dáte-li si malou mističku s vodou na stůl a do ní pár kapek voňavého olejíčku, funguje to také. Já osobně doporučuji minimálně aromalampu a nejlépe difusér. Tak máte jistotu, že si svou vůni plně vychutnáte a užijete.

Doporučené esenciální oleje do kanceláře: pomeranč, citrón, máta, eukalyptus, lemongrass, tea-tree, cedr, limetka, grep, borovice.

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment