Jak ekonomicky zacházet s potravinami?

zelenina KANKRY

Jídlo. Jeden z největších lidských požitků. Nejspíš každý známe ten moment, kdy otevřeme ledničku a její obsah je plný lákavých a chutných dobrůtek. Je to moment absolutní blaženosti a hojnosti, která je doslova na dosah. Co nás ale nepotěší, je zjištění, že se nám některá z pochutin zkazila ve chvíli, kdy jsme na ni měli největší chuť. Taková situace umí pokazit náladu i na několik hodin. Mně tedy ano.

Spěch dnešní doby si vybýrá svou daň i na našich potravinách. Jak tedy zajistit, aby koupené potraviny byly vždy včas zkonzumovány a my spokojení a štastní? Poměrně dlouhý čas jsem si s tím lámala hlavu. Přes veškeré rady, nápady a pokusy se mi stále stává, že musím sem tam něco poslat z lednice rovnou do koše. Dost mě to mrzí, zejména, když to bylo něco, co mám opravdu ráda. V neposlední řadě je to plýtvání času, který trávím při vaření (i když, kdo mne zná, tak ví, že to není ten hlavní problém 😊) a potravin. Zkrátka je to na všechny strany neekonomické.

Má snaha nalézt způsob ekonomického zacházení s potravinama byla odměněna. Jedná se o speciální krabičky na potraviny, které vám včas hlásí, jaký je stav potravin ve vaší lednici. Hlavním komponentem je „chytrý klips“, který připevníte buď na krabičku nebo na jakýkoli druh potravin (karotka, sklenice s ovocem, jogurt) v ledničce. Tato šikovná věcička je propojena s mobilním telefonem pomocí aplikace. Stačí tedy nastavit sledování potraviny na vašem telefonu, a ten vám hlásí, v jaké fázi se označená potravina nachází. Pomocí barevných změn na klipsu si v telefonu jednoduše můžete naplánovat, co dnes budete vařit a co je třeba okamžitě zkonzumovat. Další variantou je, sledovat pouze upozornění z aplikace. To je zasíláno vždy, když klips uzná za vhodné změnit barvu a upozornit vás, že některá potravina nedočkavě čeká, až si ji všimnete.

Aplikace zasílá i možné recepty. Ne ovšem takové, na které musíte opět nakoupit potřebné suroviny. Z toho, co máte v ledničce označeno klipsem, umí vyhodnotit možné recepty, a ty vám zašle na váš telefon. Pro takové, jako jsem já, je inspirace v podobě receptu často záchranným řešením. Nyní už jen zajistit, aby potraviny byly správně a včas označeny.

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment