Zatmění měsíce, může nám prospět?

Měsíc v úplňku 27-7-2018

V pátek 27.7.2018 v pozdních večerních hodinách nastane na necelé 2 hodiny úplné zatmění Měsíce. Mělo by se jednat o nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Obvyklou, tajemně stříbřitou barvu vymění za temně oranžovou až rudou. Při dobrém počasí budeme mít možnost tuto událost sledovat i my.

Jsem zvědavá, jak budu já sama i mé okolí prožívat tak neobvyklou situaci. Obyčejně jsem poměrně citlivá jak na počasí, tak na jakékoli vrtochy noční oblohy. Dle dostupných informací bude mít tento vrtoch pořádné grády. Zajímalo mne, co se děje, když dojde k zatmění Měsíce. Z nějakého důvodu mi zatmění Slunce přijde více logické, než zatmění Měsíce. To je jen důkaz hry mé omezené mysli, která má pocit, že když je venku světlo, dochází k zatmění lépe. No jistě, že to tak nefunguje. Jak tedy?

Pokud má nastat zatmění měsíce, musí Měsíc splnit několik úkolů. Nejdříve se musí přesunout na druhou stranu oblohy než Slunce a zároveň projít zemským stínem. Laikovi přijde, že by se to mělo dít každý úplněk, ale není tomu tak. Dráha měsíce je vůči dráze Země o několik stupňů jinak nakloněna. Stín, který Země vytváří, tedy není pro Měsíc snadné „trefit“. Nezvládá to pokaždé. Čili když to vyjde, je to gól a událost hodná naší pozornosti. Dále také záleží, jakou částí zemského stínu Měsíc právě prochází. Myslím tím, jestli je blíže ke středu nebo dále od něj. To určuje dobu trvaní zatmění. Jednoduše řečeno, čím blíže u středu zemského stínu měsíc projde, tím déle to trvá a také má sytější barvu. Ta je ještě ovlivněna tím, jak se světlo láme, ale o tom existuje mnoho jiných a odborných článků. Chtěla jsem se dostat k faktu, že nás čeká tzv. „středové zatmění měsíce“, které je opravdu vzácné a silné.

Co to pro nás však znamená? Jistě neobyčejný zážitek, ale může nás tento jev nějak ovlivnit? Nutno dodat, že planeta Mars se bude při zatmění nacházet na stejném místě (v konjunkci) s Měsícem. Mars je planeta s mužskou energií. S energií dynamickou a schopnou změny či rázného činu. Měsíc je často vnímán jako symbol emocí, intuice a spíše ženského principu. Máme tedy možnost zaměřit se na vlastní pojetí mužské a ženské energie, co pro nás znamenají a jak s těmito polohami pracujeme v sobě i vůči svému okolí. Mužská a ženská energie jsou vlastně 2 strany stejné mince a jejich spojení tvoří jednotu. V každém z nás je stránka mužská i ženská a naše vnitřní harmonie do velké míry souvisí s tím, jak obě energie uvádíme do souladu. Chceme-li nalézt vnitřní klid, harmonii a soulad, je dobré zapracovat na našem nitru a vnitřním nastavení. Toto naše nastavení pak dál působí na okolí a na naše vnímání světa. Na téma ženské a mužské energie v nás bylo a jistě ještě bude řečeno mnoho. Jak ovšem tuto informaci během zatmění Měsíce uchopit?

Je to na každém z nás, zda páteční událost budeme sledovat jako pozorovatelé, zamyslíme se nad souvisejícími tématy, prožijeme si vše skrze meditaci nebo čas strávený v přírodě. Pátek nám poskytne možnost jedinečného zážitku a my máme možnost ho využít různými způsoby.

Bez návodů a moudrých řečí. Čistě skrze sebe a své vnitřní vedení. Je to jen na nás, jak vše zúročíme. Já sama ještě přesně nevím, kam mne to zavede. A co vy, máte už představu?

Katka Volková

Související příspěvky

Leave a Comment