Dokážou barvy ovlivnit naši produktivitu?

coloured office

Většina z nás má svojí oblíbenou barvu, která se mu líbí a v jejich tónech vybírá nejen módní doplňky, ale i zařízení interiéru. Svět kolem nás je pestrý a barvy silně ovlivňují naši psychiku.

Barvy na pracovišti působí na naši náladu a výkon, proto bychom při volbě tónů kanceláře měli volit vhodné kombinace. Spektrum barev dělíme do tří skupin – uklidňující, povzbuzující a neutrální. Mezi uklidňující patří zelená, modrá a fialová, povzbuzujícími jsou červená a oranžová a neutrální barvou, která vyrovnává oba protiklady, je žlutá. Je známo, že nudné prostředí brzdí mozek. Nechte si kancelář vymalovat pastelovými barvami a doslova se psychicky nakopnete.

Zelená barva je barva přírody a zdraví, dodává sebevědomí, posiluje vyčerpané nervy, zklidňuje a dodává novou energii. Modrá uklidňuje, ale zároveň pomáhá zvýšit koncentraci. Žlutá stimuluje k práci a navozuje pocit štěstí. Podobné účinky má i oranžová. Pozor si dejte na stále oblíbenou červenou barvu, která dodává nejvíce energie, ale v interiéru je velmi výrazná až provokativní a pracující se mohou cítit podráždění. Ani černá není příliš vhodná, je nejdepresivnější ze všech ostatních barev a v mnoha lidech vzbuzuje strach a úzkost. Špatnou volbou je i šedivá, která z lidí dělá lenochy, protože brzy navozuje pocit nudy a otupělosti.

Některé barvy uklidňují, jiné rozrušují. Chcete energií nabité, optimistické a spokojené pracovníky? Rozhlédněte se po stěnách kanceláře a dejte jim tu správnou barvu.

Související příspěvky

Leave a Comment