První vesmírný kapslový kávovar dokončil svou misi na Mezinárodní kosmické stanici ISS.
Tento kávovar dělal radost jedenácti expedicím, které si tak mohly vychutnat pravé italské espresso ve vesmíru. Celé jeho dobrodružství začalo v květnu 2015 misí Futura, kterou vedla italská astronautka Samanthou Cristoforetti a skončilo misí Mezinárodní kosmické agentury VITA, vedenou astronautem Paolem Nespolim.
Po 32 měsících na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která se nacházela 400 kilometrů nad zemským povrchem, byla ukončena mise „Káva ve vesmíru“, jejímž hlavním aktérem bylo ISSpresso: italský přístroj na přípravu espressa z kapslí nainstalovaný do lodi ISS Node 1/Unity. Tento speciální typ kávovaru vytvořila pro Lavazzu společnost Argotec ve spolupráci s Italskou vesmírnou agenturou (ASI).
Dlouhá cesta začala 3. května 2015 misí Futura, pod vedením Samanty Cristoforetti, která vypila historicky první espresso připravené ve stavu beztíže (viz obrázky). Celý projekt „Káva ve vesmíru“ byl ukončen misí Mezinárodní kosmické agentury VTA, kterou italský astronaut Paolo Nespoli dovršil svou třetí cestu do vesmíru. Během dvou let ve vesmíru procestovalo ISSpresso na palubě Mezinárodní kosmické stanice více než 650 milionů kilometrů rychlostí 28 000 km/h a bylo svědkem téměř 15 500 východů Slunce. Požitek z kávy si užilo celkem jedenáct vesmírných expedic, které si kávu dopřály především při zvláštních příležitostech k navození pohodové atmosféry.
ISSpresso umožnilo posádkám vychutnat si ve vesmíru espresso té nejvyšší kvality, stejně jako by byli doma. Historicky poprvé bylo pravé italské espresso Lavazza připraveno v extrémních podmínkách, kde jsou principy proudění tekutin diametrálně odlišné od těch na Zemi. Káva se smetanou se totiž ve stave beztíže nespojí, jako tomu je na Zemi, ale naopak se rozdělí na dvě samostatné části. Proto se ke konzumaci nepoužívaly tradiční šálky na kávu, ale speciální váčky. Postup přípravy však zůstal stejný, aby byla zaručena maximální praktičnost a jednoduchost přípravy espressa, které si následně astronauti vychutnávali pomocí brčka. Inovativní kapslový systém mimo jiné umožňoval připravit café lungo, další horké nápoje nebo také vývary.
O italském projektu ISSpresso se zmínila média ve více než 30 zemích světa, přičemž dosah na sociálních sítích přesáhl 950 milionů zobrazení. Navíc se o projektu hovořilo i během různých prestižních událostí, jako například: „Impact. Inovation. Integrate.“, což je fórum o inovacích a digitalizaci strojírenského průmyslu v Chicagu. Dále se o projektu zmínili v průběhu hry „Astronauti“ v Cité de L’espace v Toulouse. Projekt se také objevil na veletrhu Expo 2017 – Energetika budoucnosti v Kazachstánu a v americkém filmu Life, odehrávajícím se v kosmu na Mezinárodní vesmírné stanici. Zájem o projekt ve světě byl až neuvěřitelný a mezi největší úspěchy se řadí to, že se proslulé Victoria & Albert Museum v Londýně rozhodlo model přístroje vystavit v rámci expozice „Budoucnost začíná zde“. ISSpresso tam bude vystaveno od 12. května 2018 spolu s dalšími sto exponáty, které přispívají k technologickému pokroku.
Foto: NASA
-LiM