Hraní zlepšuje činnost mozku

KANKRY

Společnost AOC usiluje o to, aby prostřednictvím své řady AGON přinášela na herní trh prvotřídní produkty, a jako jeden z předních výrobců monitorů také dbá na zodpovědné a zdravé hraní her. Proto také vytvořila příručku zabývající se společenskými a kognitivními benefity, jež vyplývají z hraní her. To totiž vedle legrace a zábavy přináší i zlepšení vizuálního zpracování informací, rozhodování a týmové spolupráce u hráčů.

Kognitivní schopnosti

Většina her stimuluje paměť, pozornost a logické myšlení. Dokonce i hraní jen několik hodin týdně může znamenat rozdíl bez ohledu na věk. Například strategie v reálnem čase (RTS) může tyto schopnosti zvýšit, protože hráč musí analyzovat situaci v boji se soupeři, předem naplánovat útok nebo obranu nebo jakoukoliv výhodu, pamatovat si protihráčovy akce a bránit se jim, a to vše v omezeném čase. Výsledné zlepšení pozornosti a řešení problémů se určitě projeví ve škole, kanceláři nebo každodenním životě.

Rozhodování

Hraní videoher může pomoci zlepšit rozhodovací schopnosti. Zatímco některé hry vyžadují bleskurychlá rozhodnutí, jež ovlivní hru ihned, u jiných zase dřívější rozhodnutí změní průběh celé hry. U her na hrdiny (RPG) dokonce i včasná rozhodnutí o vlastnostech postavy a pozdější interakce se světem výrazně ovlivní hráčovu morálku a pohodu. Některé tahové strategie zase po hráčích vyžadují, aby analyzovali a reagovali na množství parametrů pro výhru.

Zpracování vizuálních informací

Hry ve stylu First Person Shooter (FPS) a Shoot‘em up často vyžadují, aby se hráči rychle orientovali v různých částech obrazovky. Během toho by měli mít dobré povědomí o situaci. To znamená, že se mozek učí rozdělit pozornost a zlepšit zpracování příchozích vizuálních informací. Tím, že hráči nemají příliš času na rozhodování, zlepšují se v prognózách a reakcích. Jisté studie dokonce naznačují, že někteří hráči jsou stejně bystří jako skuteční stíhací piloti.

Týmová práce

Ať už jde o online hru s více hráči nebo jen offline hru s přáteli, většinou jde o spolupráci s ostatními v týmu. Oblíbené soutěžní hry jako FPS a online bojové hry s několika hráči ve stylu MOBA jsou pro týmy o pěti hráčích, kde každý má nějaké dovednosti a silné i slabé stránky. Tento typ spolupráce se určitě promítne v pracovním prostředí nebo ve škole .

O zdraví jde samozřejmě také

Nemocnice, v nichž mají lidé možnost hrát počítačové hry, mohou pozitivně ovlivnit zotavení. Pacienti se mohou rozptýlit a potěšit hraním her či navázáním kontaktu s ostatními.

AOC se stará o zdraví a pohodlí při hraní

Společnost AOC podporuje výhody hraní her a její inovativní technologie zohledňují zdraví hráčů. Monitor s dobrými ergonomickými vlastnostmi pomůže hráčům s držením těla a kondicí páteře. Technologie Anti Blue Light/Low Blue Ligh od AOC sníží modré záření, jež může způsobit únavu zraku, bolesti hlavy a poruchy spánku. Technologie Flicker Free zase redukuje blikání, které může vést k závratím a nevolnostem. Technologie i-Carepak používá senzory pro detekci intenzity světla v místnosti a přizpůsobuje jas tak, aby z toho nebolely oči. Existuje mnoho studií o různých pozitivních aspektech her a společnost AOC zdůrazňuje a podporuje zodpovědné hraní. Podstatné je, aby používání počítače bylo součástí vyváženého a zdravého životního stylu. Trávení volného času venku nebo s přáteli či sportováním by se určitě nemělo zanedbávat.

 

Související příspěvky