Elektrická koloběžka jako praktický a stylový dopravní prostředek

MS Energy i10

Elektrokoloběžky představují v městské dopravě alternativu k automobilům, hromadné dopravě i ke klasickým kolům a dalo by se říci, že v současné době zažívají obrovský boom. Jsou totiž nenáročné na údržbu, obratné, bezproblémově se nabíjí a lehce se skládají. Jejich maximální dojezd je pro většinu cest do práce nebo do školy dostatečný, a tak není divu, že jich potkáváme ve městech stále více. Když je však potřeba, klidně se vejdou do kufru auta a hned se využijí i na výletě.

Pokud se zajímáte o koupi elektrokoloběžky, je třeba zvážit k jakému účelu ji budete používat nejvíce. Zaměřte se proto na parametry, jako je dojezd, kapacita baterie a doba jejího nabíjení, či nosnost. Zároveň mějte na paměti, že se na elektrokoloběžce stáváte účastníkem silničního provozu, z čehož vyplývá povinnost dodržovat stejné dopravní předpisy, které se vztahují na cyklisty.

Optimální volbu představuje například elektrická koloběžka Aprilia eSR2, ve které se snoubí úhledný design s výkonem. Bezkartáčový motor o výkonu 350 W vás rychle dopraví na vzdálenost až 30 km na jedno nabití. Dvojitý brzdový systém zajišťuje bezpečí a o komfort při jízdě se starají desetipalcová odpružená kola s duší. Uživatele také jistě potěší integrovaný LCD displej či možnost ovládání pomocí Bluetooth.

Hledáte-li odolnější alternativu s delším dojezdem, je pro vás určena koloběžka Leqismart D12 s kovovou konstrukcí z odolné hliníkové slitiny. Praktická konstrukce s unikátními křivkami zvládne na jedno nabití až 40 km, to vše s motorem o výkonu 350 W. Jde-li vám o lehkost a eleganci, pak se směle nabízí elektrokoloběžka Segway Ninebot KickScooter F25E, která se stane parťákem pro každý den. A je-li rozhodujícím parametrem při vašem výběru poměr cena/výkon, rovnou se podívejte na koloběžku Sencor Scooter One, s níž si za příjemnou pořizovací cenu užijte spoustu kilometrů. Obdobně tomu je u e-koloběžek značky MS Energy.

Raději na kole?

Ostřílení cyklisté asi jen tak nepřesedlají na koloběžky. Pokud jde ale o kolo s doplňujícím elektrickým pohonem, situace se hned mění. E-kola pomáhají se šlapáním a na jedno nabití zvládnou pěknou porci kilometrů. Jestliže tedy nevyrážíte překonávat sportovní rekordy a kolo máte jako praktický dopravní prostředek na cestu do školy, do práce či na výlety, doplňující pohon vám pomůže překonat desítky kilometrů bez výraznější námahy i potu.

Stejně jako u konvenčního kola, před koupí e-kola vycházejte z primárního účelu jeho používání. Zákazníci nejčastěji kupují městská e-kola, případně „skládačky“, které se také nejvíce hodí do ulic nebo horská kola. Lze však pořídit i krosové či trekové e-kolo. Důležitým parametrem je samozřejmě dělení dle konstrukce určené buď pro pány nebo pro dámy, případně i pro děti. Kromě věcí společných s klasickým kolem jako

jsou materiály, rozměry či přehazovačka se zaměřte na dojezd e-kola a umístění motoru. Dojezd ovlivňuje hlavně kapacita baterie a hmotnost kola. Pohon pak bývá umístěn vzadu, což je dobré pro akceleraci, nicméně kolo se středovým pohonem je stabilnější a lépe se ovládá.

Letos frčí „skládačky“

Zmíněná skládací kola jsou doslova hitem letošní sezóny. Nejenže se výborně hodí do města, ale nezabírají ani moc místa a pohodlně se v rozloženém stavu vejdou do většiny kufrů automobilů. Jsou tak univerzální, přičemž jejich složení je otázkou několika sekund. Například složení, případně rozložení, e-kola Samebike SMBK2020 zabere 25 sekund. Jeho jednoduchá a elegantní konstrukce je bytelná a doveze vás až 40 kilometrů na jedno nabití. Čitelný displej při jízdě informuje o všem, co potřebujete vědět. Potěší i volba tří elektrických režimů jízdy a při manuálním pohonu sedm převodů. O bezpečnost se pak starají kotoučové brzdy a protiskluzové pneumatiky.

Podobnými vlastnostmi disponuje i „skládačka“ MS Energy i10 v krásném zeleném provedení, ale chcete-li vyrazit také mimo město a přitom nepřijít o výhody skládacího kola, poohlédněte se po strojích, jako je Samebike XWXL09, který zvládne i lehčí terén a na jedno nabití vydrží skvělých 80 km. Alternativu či samostatnou kategorii představuje e-skútr Windgoo B9, který kombinuje praktičnost koloběžky a elektrokola.

Info: E-koloběžky a e-kola mají bez ohledu na výkon ze zákona omezenou maximální rychlost na 25 km/h.

TZ

Zdroj foto: electroworld.cz

Související příspěvky

Leave a Comment