Lidé si mohou procházet 3D vizualizaci vzácné pokladny cechu ševců na zámku Ctěnice

3D vizualizac pokladny cechu ševců

Sdružení CESNET ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy připravilo 3D model pokladny cechu ševců Nového Města, která je součástí stálé expozice zámku Ctěnice na severovýchodním okraji Prahy.

Pokladna cechu ševců Nového Města pochází z roku 1671. Návštěvníci zámku teď mohou vidět nejen její originál, ale navíc pomocí virtuálního 3D modelu nahlédnout do jejích vnitřních prostor a podrobně si prohlédnout Privilegium Marie Terezie, které je v pokladně uložené. Díky virtuálnímu modelu se seznámí i s doprovodnými informacemi. Originál Privilegia je součástí sbírek Archivu hlavního města Prahy a je běžně nepřístupný. 3D model tak nabízí unikátní příležitost detailně si jej prostudovat.

Vizualizaci pokladny a Privilegia si lze prohlédnout rovněž na dálku, a to na internetové adrese https://modely.cesnet.cz/cz/truhla.html.

Interaktivní vizualizace sbírkových předmětů poskytují návštěvníkům a badatelům nové možnosti pohledů a virtuální manipulaci s předměty. Vizualizace pokladny je dalším interaktivním 3D modelem, který CESNET připravil v součinnosti se sbírkotvornými institucemi. Informační kiosek, zakomponovaný citlivě do expozice zámku, je vybaven moderní technikou a připojením k internetu. Obdobně i další instalace vytvořené ve spolupráci sdružení CESNET a sbírkotvorných institucí mají internetové připojení. To umožňuje snadnou správu všech instalací, aktualizaci obsahu a sběr odezvy návštěvníků.

TZ

@RadekVyskovsky

Související příspěvky

Leave a Comment