Vyrobte si jedlou vánoční hvězdu

Petra Veselá – mistryně ČR v běžeckém lyžování, duatlonu a biatlonu, mistryně Evropy v týmovém závodu Spartan Race a několikanásobná vítězka dalších extrémních závodů, připravila vánoční hvězdu, kterou hravě zvládnete upéct ještě před svátky i vy!

Co budete potřebovat:

  • 450 g polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání
  • 180 ml mléka
  • 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření hvězdy)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g másla
  • 50 g krystalového cukru
  • 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • špetku soli
  • cca 200 g Nutelly

Postup:

  1. Přichystáme si kvásek: ohřejeme si mléko. „Pozor, nesmí být horké, ideální teplotu má, když nás prst smočený v něm nepálí. Do ohřátého mléka přidáme 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Necháme ho v teple vzejít – zvětšit objem,“ říká Petra.
  2. V míse robota smícháme všechny suroviny kromě másla a pomocí hnětacího háku vypracujeme dohladka. Na závěr přidáme do těsta máslo a zapracujeme ho do těsta. Necháme robot pracovat tak dlouho, až je těsto krásně hladké a nelepí.
  3. Lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
  4. Následně si těsto rozdělíme na čtyři části, které si rozválíme. Pomocí kulaté formy a nože vytvoříme z každé rozválené části kulatý plát.
  5. Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly.
  6. Přichystáme si plech a pečící papír. Jednotlivé kulaté pláty naskládáme na plechu rovnoměrně na sebe.
  7. Doprostřed těsta položíme malý hrneček, kterým si vyznačíme střed a kolem kterého vykrájíme 16 výsečí.
  8. Zaměříme se vždy na dva pruhy těsta, které jsou naproti sobě v páru, každý proužek 2x zakroutíme (v rámci daného páru směrem od sebe) a následně je spojíme — toto budou jednotlivé cípy naší hvězdy.
  9. Na závěr již smotanou hvězdu potřeme bílkem, který nám zbyl.
  10. Pečeme na 170 stupňů zhruba 30-35 minut.

Související příspěvky

Leave a Comment